Acasă Actualitate Fritz critică încă o dată lipsa de inițiativă a guvernului la adresa...

Fritz critică încă o dată lipsa de inițiativă a guvernului la adresa problemei migranților carantinați în Timișoara

DISTRIBUIȚI

Marți, 8 decembrie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a criticat, încă o dată, lipsa de inițiativă a guvernului în a definitiva normele de aplicare a legii care impune autorităților locale să asigure spații de carantină pentru cetățenii care vin din țări considerate cu risc epidemiologic ridicat, aflate în „zona galbenă”. Printre aceste țări se numără, de câteva săptămâni și Serbia, de unde sosesc în România un număr destul de mare de imigranți, iar de la finalul lunii noiembrie, Primăria a asigurat cazarea acestora. Deși legea prevede că Ministerul Sănătății va plăti costurile, autoritățile locale trebuie să se ocupe efectiv de amenajarea spațiilor. Cum nu există norme de aplicare, încă nu se știe cum își vor putea primăriile și consiliile județene recupera banii.

„De când Serbia a trecut pe lista galbenă, de acum 2-3 săptămâni, s-a produs un efect anume: toți migranții prinși pe teritoriul României trebuie să carantinați. După legea carantinării, responsabilitatea cade în sarcina autorităților naționale și locale, adică avem și noi o parte din responsabilitate. Am amenajat un spațiu pentru puțin peste 100 de persoane, unde putem să carantinăm acești migrați, Suntem singura instituție din tot județul care a pus la dispoziție aceste spații! Avem, acum, 136 de persoane cazate, dar încă nu există norme pentru această lege, nu putem să decontăm costurile aferente. Fac un apel către guvernul interimar să ne dea aceste norme, momentan cheltuim banii orașului fără o bază clară!”, a declarat Fritz.

Acesta, totuși, a ținut să le mulțumească reprezentanților culterolor religioase și ONG-urilor care au contribuit fie cu mâncare, fie cu haine pentru acești oameni. „Mulțumesc organizațiilor și bisericilor care s-au mobilizat în ultimele 2 săptămâni pentru a sări în ajutor. Au venit cu mâncare, haine și alte oferte de ajutor către acești migrați, Cred că este un exemplu bun despre cum se mobilizează societatea civilă. Am avut și o întâlnire cu reprezentatul Înaltului Comisariat pentru Refugiați din cadrul ONU, am discutat această situație și cu ea”, a declarat Fritz.

La finalul lunii noiembrie, aproximativ 180 de migranți au fost cazați în căminul CFR, unde au fost și testați pentru COVID-19, iar cei negativi au ajuns la centrul pentru refugiați, majoritatea cerând azil politic. Fritz spune că cei 136 care sunt cazați acum de primărie sunt „alt grup, un nou calup, veniți în mai multe etape”. „Responsabilitatea este la IGIM, noi doar punem la dispoziție spațiul. Subliniez că fără mesele suplimentare, situația ar fi fost și mai dificilă. Toate aceste cheltuieli ni le asumăm din bugetul local, deși legea spune că trebuie să fie făcute din bugetul Ministerului Sănătății. Din februarie și până acum, guvernul nu a reușit să facă aceste norme de aplicare!”, a încheiat primarul.

Comentarii

comentarii