Acasă Administraţie Fritz dă vina pe Robu pentru amenda de peste 20 milioane de...

Fritz dă vina pe Robu pentru amenda de peste 20 milioane de euro primită de Colterm

DISTRIBUIȚI

La sfârşitul lunii aprilie, compania de termoficare Colterm Timişoara nu a cumpărat decât 70.000 din cele 270.000 de certificate aferente emisiilor de CO2. Marţi, Administraţia Fondului de Mediu a amendat Colterm cu aproximativ 21 de milioane de euro, bani pe care compania de termoficare din Timişoara nu îi deţine.

Colterm ar fi trebuit să mai cumpere 201.463 din certificatele pentru emisii de CO2, aferente anului 2020. Faptul că acestea nu au fost achiziţionate până în 30 aprilie a atras după sine o amendă de aproape 107 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 21 de milioane de euro. În plus, compania are în continuare obligaţia de a cumpăra certificatele restante, a căror valoare se ridică la aproximativ 44 de euro pe bucată.

Primarul Dominic Fritz a comentat amenda primită de Colterm pentru lipsa certificatelor verzi. Actualul edil-șef al Timișoarei consideră că de vină ar fi „20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic”, dar îi menționează în mod special numele predecesorului său, Nicolae Robu. Fritz îl mai acuză și pe Alin Nica, președintele CJT, că a încercat să profite electoral pe acest subiect, dar edilul-șef anticipează și reforme la compania de termoficare, prima urmând a fi u un acord cu Banca Mondială.

„Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru”, transmite primarul.

Acesta amintește că, de când este primar, a fost nevoit să plătească atât subvențiile, cât și creditele luate pentru certificatele din 2019. „Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment”, a mai spus primarul.

Deși a existat o ședință AGA în care trebuia dezbătut subiectul, până la urmă amânat, Fritz spune că nu s-au găsit bani pentru plata acestor certificate. Cu câteva săptămâni în urmă, edilul-șef spunea că nu primarul ar fi trebuit să convoace o nouă adunare AGA, ci fie consiliul de administrație, fie consilierii locali. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, pe 11 mai, Fritz încă spera ca ceea ce acum a părut inevitabil să nu se întâmple. Acesta spera ca Guvernul să acorde o parte din banii necesari acoperii costurilor pentru certificate verzi, însă aceste sume nu au ajuns.

Acum, la două săptămâni de la ultima sa declarație pe acest subiect, Fritz anunță că luarea de poziție a lui Alin Nica, cel care spunea că a rezolvat problema după discuții la nivel central, a făcut mai mult rău decât bine. În perioada următoare, este încrezător Fritz, va fi încheiat un acord cu Banca Mondială, iar Coltermul va schimba complet strategia pe care a urmat-o în ultimii ani. Iată și restul mesajului primarului:

 „Mai există și 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment.

În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții. 

Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum.

Am fost extrem de dezamăgit că, pentru președintele Consiliului Județean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara.

Cei 106 de milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, dar asta nu ne încălzește cu nimic.

Timișoara are în continuare nevoie de susținerea guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului.

Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei. 

În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR.

La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă și economic și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri”.

Comentarii

comentarii