Acasă Actualitate Fritz, despre încăierarea între migranți soldată cu victime: „Este un incident izolat,...

Fritz, despre încăierarea între migranți soldată cu victime: „Este un incident izolat, dar nu este un incident fără cauze sistemice”

246
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a abordat, marți, subiectul care a acaparat cel mai mult spațiul public la nivel local: încăierarea între migranți, petrecută luni după-amiază pe bulevardul Dragalina, care a avut două victime, una decedată și una rănită. Fritz consideră că incidentul propriu-zis este unul izolat, dar unele asemănătoare s-ar putea repeta, dacă nu sunt luate măsuri la nivel național.

„A fost un incident izolat, dar nu este un incident fără cauze sistemice. Aceste cauze sistemice nu mai pot fi ignorate. Mă aștept ca poliția să găsească vinovatul. În același timp, trebuie să găsim o soluție pentru problema în cauză . Avem o populație în Timișoara care este a nimănui. Autoritățile par să se complacă, ca și cum problema s-ar rezolva de la sine”, a declarat primarul.

Acesta consideră că „problema migranților este una națională și are nevoie de soluții naționale” și că „nu se poate ca Timișoara să fie lăsată singură să-și rezolve problemele, doar pentru că aici există o decență minimă față de oameni”. Fritz mai spune că a purtat luni seară discuții telefonice cu ministrul de Interne, Lucian Bode, și chiar urmează să-l trimită pe viceprimarul Cosmin Tabără la București pentru intervenții la nivel central strict pe acest subiect.

Măsurile propriu-zise menționate de Fritz sunt aceleași despre care vorbea și în urmă cu câteva luni: transferul migranților către centrul unde au fost arondați și destructurarea rețelelor de călăuze. „Migranții nu stau aici pentru că este vremea foarte frumoasă. Este clar că de aici speră să plece mai departe, în Occident”, a amintit Fritz, ca de fiecare dată când a abordat subiectul.

Măsuri, însă, au fost promise încă de la ultima discuție a edilului-șef cu ministrul de Interne. Între timp, nu s-a rezolvat mai nimic. Pe termen scurt, a spus Fritz, a cerut Poliției Locale și IPJ Timiș să monitorizeze mai strict zonele unde se întâlnesc cel mai des grupurile de migranți. Acesta a mai menționat că Timișoara este singura localitate care a asigurat centru de carantină pentru migranți, până acum fiind cazați peste 200 de refugiați aici, și a spus că un ajutor din partea Consiliului Județean Timiș în această direcție ar fi binevenit.

„Sunt ferm convins că există o abordare care să împace și nevoia locuitorilor Timișoarei de a avea o viață liniștită și să se respecte drepturile acestor persoane. Acest fenomen nu va dispărea peste noapte. Vom trăi, ca țară, cu fenomenul migrației, așa cum toată Europa se confruntă cu acesta. Vine vara, așa că cel mai probabil cifrele o să crească. Suntem pe această rută de migrațiune”, a încheiat Dominic Fritz.

Comentarii

comentarii