Acasă Actualitate Fritz, întâlnire cu oamenii de cultură din Timișoara. Se propune un nou...

Fritz, întâlnire cu oamenii de cultură din Timișoara. Se propune un nou „ecosistem” pentru TM2023 și, în general, pentru cultura timișoreană

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, s-a întâlnit online, vineri seară, cu principalii agenți culturali din oraș pentru a discuta unul dintre cele mai importante subiecte: titlul de Capitală Culturală Europeană pe care Timișoara îl va deține în 2023. Au fost reluate vechile probleme, cele mai noi, a fost prezentată o variantă de regulament pentru „ecosistemul” propus de primar și au fost puse întrebări în baza acestuia.

„De când s-a schimbat conducerea în Primăria Timișoara, mulți au întrebat cum mergem mai departe cu proiectul Capitală Culturală, mai ales acum că s-a și amânat. Probabil că nu este nimeni printre noi care să nu simtă un pic de ușurare pentru că mai avem doi ani, totuși, până la anul cel mare, pentru că este evident că în acest an nu am fi fost pregătiți. Pe de altă parte, asta înseamnă o mare presiune ca să ne folosim de timpul rămas. Și de aceea aproape fiecare lună contează acum”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în debutul întâlnirii. Acesta a propus reprezentanților sectorului cultural un plan care se numește „Restart Timișoara 2023”.

Problemele sesizate de primar în legătură cu activitatea din ultimii patru ani legată de implementarea proiectelor aferente titulaturii de Capitală Europeană a Culturii sunt că acesta nu a reușit să angreneze comunitatea locală, că nu mai generează entuziasm, rămânând doar o mișcare a elitelor culturale. În plus, a remarcat Fritz, nu s-au dezvoltat destul nici domeniile adiacente culturii: turismul, promovare, sponsorizări și infrastructură culturală. Nici Asociația Timișoara 2021 – Timișoara Capitală Europeană a Culturii, în opinia sa, nu se bucură de prea mare încredere în rândul timișorenilor.

Planurile lui Fritz sunt ca asociația să nu mai fie „singura entitate care garantează proiectul”. El propune ca vechile conflicte din ultimii patru ani să nu îi ocupe și pe următorii doi, iar finanțările să se facă cu respectarea legislației, cu acces egal, transparent și echitabil la resurse publice, iar colaborarea între instituții este cheia.

În acest sens, edilul propune prin noul regulament, aducerea unor „noi actori” în „ecosistemul TM2023”. Trei dintre ei ar urma să se înființeze și cu concursul primăriei. Primul ar fi Serviciul Cultură, un departament care să se ocupe, la modul general, de direcțiile de dezvoltare a culturii din Timișoara. Un altul, Centrul Timișorean de Proiecte, ar urma să se ocupe de finanțările nerambursabile pentru proiecte culturale, de sprijin în implementarea lor, dar și de viitoare programe de burse culturale. Cea de-a treia ar urma să fie Asociația de Promovare a Timișoare, care, din taxa de turism, ar urma să dezvolte brandul de oraș, și să se ocupe de latura comercială a culturii.

Pe lângă aceste, o noutate promisă la București ar fi un subsecretar de stat – comisar pentru capitală culturală în cadrul Ministerului Culturii. Tot ministerul a decis să deschidă o linie specială de finanțare pentru proiectele culturale ale Timișoarei, prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).  

„Asociația trebuie să fie parte a acestui puzzle, eu nu sunt unul dintre aceia care doresc să dizolve asociația sau să plece primăria ca membru din asociație, dar nu mai trebuie să fie singura entitate care garantează succesul. Nu mai putem să mizăm tot proiectul Capitală Europeană a Culturii pe funcționarea asociației care este și blocată din mai multe puncte de vedere (…) Nu îmi doresc să pierdem următorii doi ani continuând luptele ultimilor patru ani și judecând litigiile apărute în trecut”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul a prezentat și proiectul noului Regulament privind finanțarea nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Timișoara a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale. Principalele modificări aduse vechiului sistem de acordare a finanțărilor nerambursabile vizează evaluarea și selecția proiectelor, care vor fi realizate de comisii cu specialiști externi, precum și digitalizarea procesului de înregistrare a documentelor. Administrația locală se declară deschisă la orice sugestii de modificări venite din partea actorilor culturali. Regulamentul și formularul de sugestii sunt disponibile aici: https://www.primariatm.ro/cultura/consultare-publica/.

De asemenea, pentru corelarea activităților în jurul proiectului Capitală Culturală și luarea unor decizii strategice dincolo de programul cultural pentru anul 2023 (de exemplu, privind infrastructura culturală) se va înființa un Comitet de coordonare pentru programul cultural Timișoara  – Capitală Europeană a Culturii. Obiectivul central al acestui consiliu va fi, însă, coordonarea livrării programului cultural oficial, în acord cu viziunea și conceptele artistice ale dosarului de candidatură, și va fi format din reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare și specialiști cu experiențe în Capitale Europene ale Culturii.

Reprezentanții culturii timișorene prezenți la întâlnire au cerut lămuriri pe diferite subiecte. Principalele neclarități au fost legate de fonduri. În contextul în care Fritz prezintă constant datoriile moștenite, oamenii de cultură se întreabă dacă vor exista destui bani pentru a suporta organizarea tuturor evenimentelor culturale din dosarul de candidatură, dacă asociația mai merită sprijinită și de ce nu s-ar investi, mai degrabă, în evenimente organizate de instituții de cultură independente. La acestea Fritz a dat lămuriri: conform noului regulament, asociației i se va schimba statutul, fiind obligată să „intre în competiție” cu organizațiile independente, care, la rândul lor, vor avea mai multe oportunități de a se implica.

Alte neclarități au fost legate de impactul pandemiei în organizarea evenimentelor, în special a celor care sunt gândite anterior anului 2023. Primarul a răspuns: este limpede că trebuie operate modificări asupra programelor, iar BidBook-ul (dosarul de candidatură), oricum, nu era literă de lege. Totuși, vor trebui stabilite anumite priorități asupra tipurilor de cultură finanțate, în acest caz, dosarul de candidatură fiind cel după care se vor ghida cei din primăriei.

La întrebările invitaților, Fritz a mai precizat: Casa de Cultură va rămâne doar o entitate care va avea „propriile idei”, adică propriile acte culturale, dar nu se vor mai organiza evenimente direct prin intermediul ei, decât în cadrul unor ocazii specifice: Zilele Timișoarei, 1 decembrie, etc.

În rest, majoritatea celor prezenți au căzut de acord asupra mai multor idei, în primul rând, că ce lipsește cel mai mult Timișoarei, cel puțin din punct de vedere cultural, în acest moment, este entuziasmul. O altă idee comună ar fi că trebuie atrași mai mulți „oameni cu bani” care să „nășească”, să finanțeze anumite evenimente. Câteva voci au remarcat și că ar fi indicată înființarea unei entități care să se ocupe, la modul general, nu doar în contextul TM2023, de aspectul general al infrastructurii culturale. O idee ar fi, ca în alte orașe europene, un „departament de artă în spațiul public”.

Comentarii

comentarii