Acasă Actualitate Fritz își face propriul sindicat, cu angajați obedienți din Primăria Timișoara

Fritz își face propriul sindicat, cu angajați obedienți din Primăria Timișoara

DISTRIBUIȚI

De-a lungul ultimelor luni, primarul Dominic Fritz și sindicatul angajaților din primărie au continuat să se judece pe diferite cauze. Mai recent, se judecă și pe cauza referitoare la suspendarea celei de-a doua organigrame a administrației Fritz și a hotărârii de înființare a Administrației pentru Educație și Sănătate, HCL 89 și 90/2022.

Termenul din 11 mai al dosarului 1386/30/2022 nu a fost lipsit de evenimente. În primul rând, judecătorii au constatat „lipsa calității de reprezentant” a cabinetului de avocatură al decanului Baroului Timiș, Stănilă&Asociații. Concret, există un contract de 99.000 de lei, la un tarif de 220 de lei/oră, semnat în august 2021, însă acesta ar fi valabil doar pentru procesele legate de prima organigramă (din iunie 2021), nu și de cea de-a doua (din martie 2022), ne-a explicat Tiberiu Negrei.

Dacă nu o scăpare, măcar o tergiversare prielnică primarului ar putea fi faptul că în proces a intervenit și un alt… sindicat. Sindicatul „vechi”, cel cu care se judecă administrația Fritz, se numește „Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara și din serviciile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara”, fiind condus de Tiberiu Negrei. Noul sindicat se numește „Sindicatul Angajaților din Unitatea Administrativ Teritorială Timișoara”. Președinta acestuia, Marinela Lucuț, consilier superior în cadrul Biroului Hidrotehnic, Termoficare, Gaz, era funcționara care, în urmă cu câteva luni, le trimitea tuturor colegilor din primărie un e-mail în care îi informa cum se pot retrage din „Sindicatul Negrei”. Cum, cel puțin teoretic, această funcție se poate folosi doar pentru mesajele de interes general, era de presupus că Lucuț a făcut acest lucru cu concursul conducătorilor primăriei. Marinela Lucuț a fost prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinte al sindicatului condus de fostul jurist al primăriei, Tiberiu Negrei. 

Interesant este faptul că la termenul din 6 mai, judecătorii au dispus o nouă amânare pentru ca „reprezentantul Societăţii civile profesionale de avocat Stănilă & Asociaţii să facă dovada că are calitatea de reprezentant a celor doi pârâţi, Consiliul Local al Mun. Timişoara şi Primarul Mun. Timişoara”. Asta după ce sindicatul condus de Negrei a invocat „lipsa calității de reprezentant” a acestuia. Miercuri, 11 mai, judecătorii Tribunalului Timiș au constatat că „sindicatul Negrei” are dreptate, numai că, chiar atunci când primarul și CLT au rămas fără reprezentant, au dispus o nouă amânare pentru că „sindicatul Lucuț” a depus o cerere de intervenție accesorie.

Acum, prin intermediul cererii depuse, noul sindicat dorește să „sprijine apărarea pârâtelor, Consiliul Local al Municipiului Timișoara și Primarul Municipiului Timișoara”. Concret, organizația cere respingerea cererilor de suspendare a celor două HCL-uri și ale dispozițiilor ulterioare luate în baza acestora. Printre aceste documente se regăsesc și preavizuri, dar și unele dispoziții de organizare a concursurilor de recrutare.

Din cererea depusă, aflăm că orintre membrii noului sindicat, 107 la număr – 104 din aparatul de specialitate al primarului –, se regăsesc și Monica Pfeifer, funcționara pe care Fritz a delegat-o cu elaborarea raportului de specialitate și reprezentanta primarului în dezbaterea aferente schimbării organigramei, sau Rebecca Bedelean, grădinarul-șef acuzat de ANFP că și-a falsificat vechimea, dar și alți șefi din primărie.

Iată care ar fi angajații reprezentați de „sindicatul Lucuț”:

 

Comentarii

comentarii