Acasă Actualitate Fritz l-ar fi numit director interimar la filarmonică pe candidatul căruia dosarul...

Fritz l-ar fi numit director interimar la filarmonică pe candidatul căruia dosarul i-a fost respins în cadrul concursului

DISTRIBUIȚI

Marți, 3 august, conform unor surse, primarul Dominic Fritz l-ar fi numit director interimar la Filarmonica „Banatul” pe Ovidiu Andriș, manager la Tribul Artistic. Momentan, concursul pentru proiectele de management este suspendat, după ce Ioan Gârboni, fostul manager a cerut și a obținut în instanță acest lucru, cel puțin până se va judeca și procesul în care acesta contestă și evaluarea activității sale, la care a luat a primit o notă prea mică pentru continuarea mandatului. Răzvan Stana, consilier local USR PLUS, a fost cel care i-a dat cea mai mică notă, cea care a făcut ca media să fie de 8,70. Gârboni avea nevoie de un 9.

La momentul suspendării concursului, pe 16 iulie, deja se terminase de zece zile înscrierea la prima probă. Pe 9 iulie au fost afișate și rezultatele. Dintre cei cinci candidați, doar unul a fost respins pe motiv că nu respecta două dintre criteriile necesare. Potrivit surselor noastre, candidatul „FBT 002”, cel respins, ar fi Andriș. Conform motivării deciziei, candidatul respins nu are o experiență de minimum cinci ani în domeniul studiilor și nici trei ani de experiență managerială în instituții de cultură, așa cum cere legea. „FBT 002” a depus contestație, însă aceasta a fost respinsă pe 13 iulie.

Informațiile primite dinspre sursele noastre par să fie confirmate și de Roxana Iliescu, consilieră locală PRO România. „Hmm… mi-a șoptit o păsărică cum că avem director interimar la Filarmonica Banatul! Cine să fie? Ovidiu Andriș, unul din cei șase candidați care au participat la «concurs», despre care știam că este dorit în această funcție de când cu evaluarea cu bucluc a fostului manager Ioan Gârboni. Gurile rele spun că tot el este și cel al cărui dosar a fost respins în proba eliminatorie a selecției de dosare, din cadrul concursului de proiecte de management pentru conducerea Filarmonicii Banatul! Dacă-i așa, atunci treaba-i treabă! Trăiască meritocrația lui Fritz și marii specialiști ai salvatorilor patriei”, a scris consiliera locală într-o postare pe rețelele de socializare.

Conform calendarului anunțat inițial pentru concurs, la momentul suspendării acestuia era în desfășurare prima etapă a celei de-a doua probe, cea de „analiză a proiectelor de management”. Pe 23 iulie ar fi trebuit afișate rezultatele, pe 26 și 27 urmau să fie făcute, în interviu, proiectele de management, după alte 24 de ore să fie afișate și aceste rezultatele interviului, pentru ca până pe 3 august să fie depuse contestațiile pe procedură, iar până pe 6 august să fie și rezolvate. Urmau alte 24 de ore în care să fie și afișate rezultatele finale.

De menționat că de abia pe 18 august se va judeca recursul primăriei la decizia instanței de a suspenda concursul până la o decizie în dosarul privind evaluarea directorului. Cel privind evaluarea este programat pe 24 septembrie. Până atunci, pe 4 august, ar urma să se judece și o altă cerere a primăriei de strămutare a acelui dosar la Tribunalul Timiș, respinsă în primă fază.

Reprezentanții primăriei au fost întrebați, pe grupul dedicat jurnaliștilor, despre această situație, dar încă nu au oferit răspuns.

UPDATE: Miercuri dimineață, Serviciul Comunicare al primăriei anunță numirea interimară a lui Andriș la conducerea Filarmonicii Banatul. Reprezentanții municipalității vorbesc despre proiectele în care a fost implicat acesta în ultima vreme, însă nu menționează niciun cuvânt legat de participarea acestuia la concursul suspendat. Iată prezentarea făcută noului manager:

„Ovidiu Andriș, fondatorul și președintele Trib’Art (Tribul Artistic), asociație din Timișoara ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale, este directorul interimar al Filarmonicii Banatul.  Dispoziția de numire a fost semnată, astăzi, de primarul Timișoarei Dominic Fritz, în contextul în care contractul de management al domnului Ioan Gârboni, încheiat pentru o perioadă de 5 ani, a expirat la 31 iulie 2021, iar concursul de proiecte de management este suspendat, în urma unei decizii judecătorești.

Timișoreanul Ovidiu Andriș este absolvent al liceului de muzica Ion Vidu din Timișoara, licențiat cu distincția Summa cum laude la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și a obținut diploma de masterat la Academia de Orchestră a Filarmonicii de Stat din același oraș. În 2017 a fondat Trib’Art, cunoscută drept Tribul Artistic – asociație din Timișoara ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale. În completarea studiilor, a obținut certificări de management cultural din partea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală și a Cursului Internațional de Management Cultural SuCarMus (Sustainable Career in the Music Sector).

Din poziția de manager cultural, Ovidiu Andriș a coordonat proiecte reprezentative pentru domeniul muzical-educațional, precum Romanian Chamber Orchestra, unul dintre cele mai importante proiecte dedicate muzicii clasice din România, unic prin structura ansamblului – reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii). Eufonia este cel mai important festivalul de muzică clasică de camera din vestul țării, recunoscut nu doar pentru nivelul ridicat al actului artistic, dar și pentru concertele de muzică clasică susținute în comunități aparte: spitale, muzee, penitenciare, stațiuni balneo-climaterice, mănăstiri, sau zone rurale defavorizate. În ultimii ani, a fost implicat în producția unora dintre cele mai importante evenimente ale Asociației TM2023 – Capitală Europeană a Culturii, precum Café 21, Impuls Fabric, Dante21, Festivalul Luminii TM2021, Sport21, Memoriile Cetății.

Două dintre cele mai recente reușite manageriale sunt admiterea lui în programul de Management Training organizat de MOST Music (program european ce își propune să dezvolte scena World Music din Balcani) și performanța de a transforma Tribul Artistic în prima asociație din România membră a European Music Council și International Music Council”.

„Această numire mă onorează și mă obligă la dedicare totală. Filarmonica Banatul este o instituție emblematică în comunitate, iar profesionalismul și reputația acesteia  trebuie păstrate și cultivate. Îmi doresc ca, în această perioadă, împreună cu echipa instituției, să facem pași pentru reafirmarea imaginii Filarmonicii, prin calitatea activităților. Îmi propun oferirea unor programe artistice de înaltă ținută, diversificarea audiențelor, dar și consolidarea celor existente, creșterea dimensiunii colaborărilor naționale și internaționale, creșterea vizibilității instituției, atât în oraș, cât și dincolo de limitele sale. Este o perioadă în care trebuie să ne punem întrebările corecte, să pornim într-o călătorie a reconectării cu acesta, folosind mijloace moderne”, a declarat Ovidiu Andriș, conform aceluiași comunicat de presă.

Comentarii

comentarii