Acasă Actualitate Fritz, nemulțumit că Primăria Timișoara ar putea primi mai puțini bani pentru...

Fritz, nemulțumit că Primăria Timișoara ar putea primi mai puțini bani pentru TM2023

DISTRIBUIȚI

OUG 42/2019, actul prin care Ministerul Culturii s-a angajat să finanțeze programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii este pe punctul de a fi modificat. Momentan, ultima variantă a fost retrasă, dar primarul Dominic Fritz se arată nemulțumit că sumele care urmează să fie acordate primăriei ar fi mai mici, în comparație cu varianta inițială. Mai mulți bani ar urma să primească, în schimb, Consiliul Județean Timiș. Principalele modificări ar apărea la capitolul investițiilor în infrastructura culturală.

„Povestea cu Ordonanța 42, legislația specifică Capitală Culturală, este una lungă. S-a făcut în 2019, atunci s-au alocat Primăriei Timișoara, pentru partea de investiții, peste 100 de milioane de lei, pentru diferite investiții în infrastructura culturală, foarte importante pentru Timișoara. În baza acestora, Primăria Timișoara a pornit proiecte de investiții în valoare de 190 de milioane de lei. Toate cinematografele sunt deja în execuție, am început și la MultipleXity și centrul multicultural. Momentan, avem contracte în derulare de această valoare, așa că am luat act cu oarecare surprindere că ultima variantă de care știu prevede ca Timișoara să primească doar 72 de milioane de lei pentru aceste investiții, iar acum înțeleg că a fost retras și se vor tăia și mai mulți bani”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Acesta avertizează că modificarea propusă ar putea afecta ritmul lucrărilor începute. Totuși, primarul spune că primăria continuă să își asume titlul de Capitală Europeană a Culturii, atât pe partea de partea de investiții, cât și pe cea de program cultural.

„Cred că este totuși un titlu de anvergură națională. De aceea mă aștept ca guvernul să se țină de cuvânt și să finanțeze și pe partea de investiții, și pe partea de program cultural. Noi mergem înainte, este responsabilitate municipiului Timișoara. Luăm foarte în serios această responsabilitate și de aceea vom duce la bun sfârșit toate aceste proiecte. Încă o dată: am pornit cu promisiuni ferme, chiar codificate în vechea ordonanță 42/2019 de peste 100 mil lei. Nu pot să fiu încântat de acest discuții de a tăia acești bani și de a-i da Consiliului Județean Timiș, care nu a pornit niciun proiect de infrastructură culturală, chiar dacă era prevăzut cu câteva milioane de lei pentru Biblioteca Județeană, dar acolo nu s-a mișcat nimic”, a adăugat Fritz.

Despre relația cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Fritz spune că este „o relație de colaborare instituțională care trebuie să funcționeze”. Pentru a și funcționa, în mod special din prisma titlului de Capitală Europeană a Culturii, ar trebui ca această „șansă” să nu mai fie „deturnată politic”, pentru că „proiectele nu sunt politice” și pentru că „Timișoara merită ca promisiunile făcute să fie onorate”, consideră edilul-șef.

Comentarii

comentarii