Acasă Actualitate Fritz plătește ponoasele lui Robu. Procesele și despăgubirile scot, în acest an,...

Fritz plătește ponoasele lui Robu. Procesele și despăgubirile scot, în acest an, 18 milioane de lei din buzunarul timișorenilor

736
DISTRIBUIȚI

Municipalitatea timișoreană e nevoită să dea o grămadă de bani pentru miile de procese în care este implicată, dar mai ales pentru despăgubirile aferente celor câteva sute pierdute deja. Primarul Dominic Fritz cere schimbarea actualei situații, iar în următorii ani va trebui realizată o strategie în acest sens.

Deocamdată, din conturile municipalității au plecat deja peste 14 milioane de lei pentru aceste procese, iar suma va ajunge la 18 milioane până la finalul lui 2020.

„Acesta este un exemplu despre cum nu mai trebuie să funcționeze lucrurile. În 2020, din 1 ianuarie, Primăria Timișoara a plătit deja în jur de 14,3 milioane de lei despăgubiri și cheltuieli de judecată. Și încă avem 3,7 milioane neachitate. Ceea ce mie mi se pare o sumă mult prea mare. E clar că o primărie e dată în judecată pentru diverse chestii. Avem 2500 de procese pe rol, pe diferite spețe, așa cum am mai spus. Dar e clar că 14,3 milioane e mult peste ceea ce poate fi acceptat.  Va trebui să lucrăm la o strategie juridică. Trebuie să avem grijă, aparatul primăriei să nu mai facă atâtea greșeli dar și să ne apărăm mai bine. Dacă pierzi procese de 18 milioane într-un singur an, aceasta spune multe despre legalitatea deciziilor. E o parte din moștenirea fostei administrații. Sunt câteva sute de procese pierdute, cu firme, cu persoane fizice”, a declarat Fritz.

Cele mai ”interesante” procese pierdute sunt cele cu fosta șefă a Direcției Sociale a Primăriei Timișoara, dar și cel în care o femeie a decedat, după ce peste aceasta a căzut un pom la o furtună în 2017, și pentru care familia a cerut despăguburi de o sută de mii de euro.

„Sunt câteva sute de procese cu tot felul de firme, persoane fizice. Avem cu Enel, multe altele, sunt procese pierdute de personal. La Direcția de Asistență Socială, fosta directoare a dat în judecată primăria, a câștigat procesul, au fost câteva sute de mii de lei ce trebuiau plătite. Am semnat eu, dar au plătit timișorenii. Am cerut o analiză”, a detaliat Fritz.

Un alt proces pierdut a fost cel cu familia tinerei care a fost ucisă în Grădina Zoologică din Timișoara de un copac căzut în timpul furtunii din septembrie 2017. Judecătorii au stabilit în acest caz o despăgubire de 100.000 de euro.

În urma furtunii din 2017, a avut loc încă un eveniment nefericit și anume pe strada Borzești, zona I.I. de la Brad, a căzut un plop și a accidentat grav o minoră, care prin reprezentant legal, a solicitat în instanță, Primăriei Timișoara despăgubiri, conform dosarului 454/30/2018. Curtea de Apel a dispus plata sumei de 100.000 euro de către Primăria Timișoara. Decizia este definitivă.

Fritz pornește și pe un tărâm… neexplorat, anume să ceară și cercetarea răspunderii angajaților care au produs problemele. De la aceștia se poate încerca recuperarea datoriilor.

Comentarii

comentarii