Acasă Actualitate Fritz, reacție după protestul din noaptea de duminică spre luni: „Nu mă...

Fritz, reacție după protestul din noaptea de duminică spre luni: „Nu mă vor intimida”

945
DISTRIBUIȚI

În noaptea de duminică spre luni, câteva sute de timișoreni au protestat împotriva ultimelor măsuri impuse la nivel național pentru limitarea răspândirii COVID-19, în mod special a celei care restricționează deplasările după ora 20.00 în UAT-urile cu rate de infectare mai mari de 7,5, dar și împotriva carantinei din Timișoarei și comunele limitrofe. Mulți dintre aceștia nu purtau nici măcar masca de protecție.

O parte dintre protestatari s-au deplasat inclusiv în fața blocului în care locuiește primarul Dominic Fritz, care a promovat ideea carantinei în Timișoara drept singura soluție viabilă în contextul actual, dar care nu a avut niciun rol în luarea ultimelor decizii de la nivel național. Reacția acestuia a venit de abia luni la amiază, pe Facebook.

În postarea sa, primarul spune că respectă libertatea de expresie a celor nemulțumiți, dar nu consideră normală acțiunea lor de a „teroriza un întreg oraș în miez de noapte”. Acțiunea protestatarilor, consideră Fritz, a avut drept scop intimidarea cetățenilor care respectă regulile și a fost amplificată de „transparența (…) care îi sperie pe mulți”.

Primarul mai spune că nu se va lăsa intimidat, punctând că tocmai oamenii care îi reproșau că nu are domiciliu în Timișoara s-au deplasat duminică noapte în fața blocului în care locuiește. Discursul protestatarilor a fost „violent, xenofob, anti-european” și promovează „teorii ale conspirației și atacuri personale”, mai spune edilul. Speranța acestuia, în continuare, este ca Timișoara să ajungă primul oraș care realizează imunizarea colectivă. În final, pentru atingerea acestui scop, Fritz face apel la rațiune, bun simț și unitate.

Postarea primarului Dominic Fritz:

„Am respectat și voi respecta întotdeauna dreptul oricui de a protesta. Mai ales la Timișoara, orașul libertății. Dar nu există libertate fără responsabilitate. Supărarea pe măsurile luate la nivel național pentru combaterea pandemiei nu este o justificare pentru încălcarea regulilor și terorizarea unui întreg oraș în miez de noapte. 

Este evident pentru toată lumea că prin acțiunea de noaptea trecută, desfășurată concomitent în mai multe orașe din țară, s-a încercat provocarea și intimidarea cetățenilor, după un an de sacrificii.

Știu că încrederea pe care am primit-o de la timișoreni a deranjat multe grupuri de interese, iar transparența la care lucrăm în Primăria Timișoara îi sperie pe mulți. Rezultatul: aceiași oameni care recent clamau că nu locuiesc în Timișoara s-au adunat noaptea trecută în fața casei mele pentru a mă înjura. Nu mă vor intimida. 

Aceste persoane nu își doresc un dialog. Sunt împinse de la spate de niște extremiști care declară public că doresc libertate pentru toți, dar în același timp promovează un discurs violent, xenofob și antieuropean – adică profund anti-timișorean. 

Nu, Timișoara nu-i a lor.  

Desigur, este legitim să dezbatem meritele, avantajele sau dezavantajele noilor măsuri restrictive introduse la nivel național. Dar pandemia nu va fi învinsă nici prin scandări în miez de noapte, nici prin promovarea unor teorii ale conspirației, nici prin atacuri personale. O vom învinge prin respectarea măsurilor de distanțare, prin purtarea măștii și prin vaccinarea masivă.

Rata de infectare la Timișoara a început să scadă, iar județul Timiș are acum șansa de a deveni primul din țară în care se realizează imunizarea colectivă. Este momentul să arătăm prin acțiunile noastre că Timișoara este acel oraș unde bunul simț și rațiunea și-au făcut casă, iar discursurile care învrăjbesc și divizează nu își au locul”.

Comentarii

comentarii