Bănățenii sunt invitați să exploreze teritoriile frontului de război, începând din 8 august la HEI – House of European Institutes Timișoara, printr-o expoziție de fotografie de război.
FRONT se numește expoziția și este curatoriată de Ioana Cîrlig, prin Scena9 și produsă de Rezidența9 din București.
Aceasta este o expoziție cu fotografii făcute în mai multe țări aflate în război. Sunt imagini cu orașe distruse, oameni răniți, care plâng sau cărora le este „frică” și mult chin.
“Ne dorim ca expoziția să te ajute să înțelegi mai bine cât de cumplit este războiul”, susțin organizatorii.
Fotografiile sunt făcute de doi fotografi: Vadim Ghirda și Larisa Kalik.
Deschiderea va avea loc pe 8 august, de la ora 19:00, pe str. Hector 1, Bastion 1.
Expoziția aduce împreună doi fotografi extrem de curajoși ai frontului.
O fotografă tânără stabilită în Ucraina, Larisa Kalik, o poetă disidentă cu un curaj nebun, care documentează de doi ani războiul pe cont propriu, la ea acasă, pe frontul ucrainean.
Un fotograf român cu experiență de decenii pe numeroase fronturi ale lumii, de la Iugoslavia în anii ‘90, din Gaza și până în Ucraina în prezent, Vadim Ghirda.
Fotografiile lor ne permit să vedem realitatea războaielor contemporane, efectele lor devastatoare asupra vieților oamenilor din teritoriile asediate și ne îndeamnă la reflecție asupra stării lumii în care trăim.
Vernisajul va avea loc în prezența curatoarei Ioana Cîrlig și a Ioanei Pelehatăi, editor coordonator Scena9.
Avertisment: Imaginile din expoziție înfățișează explicit brutalitatea războiului și pot avea un impact emoțional puternic asupra privitorilor.
Expoziția nu este recomandată tinerilor sub 18 ani.
Expoziția propune publicului o serie de evenimente care vor explora etica fotografiei de război, povești și reprezentări ale violenței în imagini, conectând publicul local cu comunitatea ucrainenilor care s-au stabilit în Timișoara.
Evenimente conexe
8 august, ora 19:30: Tur ghidat cu Ioana Cîrlig și Ioana Pelehatăi
7 septembrie: Atelier de fanzine „Care-i faza cu arta contemporană”, susținut de Mimi Ciora și dedicat tinerilor localnici și ucraineni (vârstă recomandată: 16+).
14 septembrie, ora 16:00: Tur ghidat cu Larisa Kalik
15 septembrie, ora 16:00 Discuție despre etica fotografiei de război și costurile personale ale acestei munci, cu Larisa Kalik și Ioana Pelehatăi.
15 septembrie, ora 18:00: Cină comunitară cu borș ucrainean, în parteneriat cu FAINA UA.
Expoziția FRONT ( 8 august – 15 septembrie) este curatoriată de fotografa Ioana Cîrlig și este concepută & realizată de publicația Scena9, împreună cu Rezidența9.
Scena9 și Rezidența9 sunt programe culturale desfășurate de Fundația9, înființată și susținută de BRD Groupe Société Générale.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.