Acasă Eveniment Fumătorii ce încalcă legile sunt de neatins, la Timişoara – ...

Fumătorii ce încalcă legile sunt de neatins, la Timişoara – FOTO

357
DISTRIBUIȚI

Peste 100 de controale, o singură amendă pentru „fumuri ilegale”
Fumătorii sfidători sunt de neatins la Timişoara. Autorităţile sunt legate la mâini, atât când vine vorba despre cei ce fumează în locurile publice unde fumatul este interzis, cât mai ales în cazul şoferilor care îşi aruncă chiştoacele în mijlocul drumului. Chiar dacă pare doar o glumă proastă, împreună, Direcţia de Sănătate Timiş şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Timiş au reuşit să dea o singură amendă în ianuarie. Şi asta chiar dacă doar DSP a efectuat peste 100 de controale de prindere a fumătorilor ce încalcă legile. Autorităţile susţin că fumătorii ilegali dispar ca prin minune când vine controlul. Poliţiştii comunitari nu pot spune câte amenzi au dat pentru mucurile de ţigară aruncate pe jos, pentru că nu există o statistică strictă în acest sens. {vsig}galerie/tigari{/vsig} Totuşi, în ianuarie au fost date 111 amenzi pentru aruncatul deşeurilor, resturilor alimentare sau nealimentare, aruncatul seminţelor, ambalajelor sau mucurilor de ţigară pe jos.

Se fumează pe rupte în instituţiile publice

Avem o lege împotriva fumatului pe spaţiile publice, însă aceasta pare doar o glumă proastă. Cel puţin asta reiese din datele statistice oferite de Direcţia de Sănătate Timiş şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Timiş. În luna ianuarie a acestui an, cele două instituţii au reuşit împreună să aplice doar o amendă şi 14 avertismente pentru cei care fumau în instituţiile publice. Asta în condiţiile în care doar DSP  a făcut peste o sută de controale. În Piaţa Victoriei, unde este Facultatea de Muzică şi unde îşi desfăşoară activitatea un număr de cinci instituţii se fumează pe rupte. Aproape la tot pasul poţi vedea mucuri de ţigară şi scrumiere pe holurile acestor instituţii. Directorul Centrului Regional de Plăţi Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Florin Nedelcu, recunoaşte că este o problemă cu fumatul în clădire. “Avem afişe peste tot cu fumatul interzis, dar acest lucru nu este respectat. Eu, personal, de fiecare dată când văd pe cineva pe hol că fumează îi atrag atenţia să nu mai facă acest lucru. Dar nu pot să stau acuma şi să urmăresc în fiecare zi cine fumează. Holul este comun, aici au mai multe instituţii birouri şi de aceea este şi greu de urmărit. Oricum, cei care sunt în măsură să aplice amenzi ar trebui să se plimbe mai des prin instituţiile publice, pentru a vedea dacă legea este respectată”, spune Florin Nedelcu.

Fumătorii dispar subit când vine controlul

Alţii neagă total realitatea. Administratorul Facultăţii de Muzică, Steliana Prelipcian, spune că totul este în ordine. "La noi în instituţie nu fumează nimeni. Studenţii şi profesorii fumează doar în curte, unde este un loc special amenajat". Directorul Oficiului Judeţean pentru Potecţia Consumatorului Timiş, Marinela Iliaş, spune: "În acest an am efectuat mai multe controale tematice la agenţii economici din oraş, dar nu am reuşit să depistăm nicio persoană care să fumeze în spaţiile închise. În instituţiile publice nu am efectuat încă controale, dar acestea vor urma, în lunile următoare”. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Public Timiş, Monica Licker, recunoaşte că în toate instituţiile publice din Timişoara se fumează ilegal, dar fumătorii dispar subit când vin controalele. „Noi efectuăm controale în fiecare lună, chiar şi în această lună avem controale inopinate, pentru a reuşi să prindem persoane care fumează. Am dat o singură amendă, în ianuarie, de 400 de lei şi 14 avertismente. În acest ritm, Lega 349 din 2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun nu va fi niciodată aplicată în adevăratul ei sens. Asta pentru că în mai toate instituţiile publice şi nu numai se fumează pe rupte, dar când DSP şi OPC Timiş fac controale tematice nu depistează pe nimeni fumând”.

Şoferi sfidători

Site-ul www.nutepunecutimisorenii.ro a fost bombardat, în ultimele zile, de mesaje care semnalează cazuri de şoferi aflaţi în trafic, care aruncă mucurile de ţigară pe geam. Mai mulţi timişoreni cer autorităţilor să-şi facă datoria. Nu au însă de unde să ştie că autorităţile sunt cu mâinile legate. „Ceea ce se întâmplă pe străzile din Timişoara sfidează toate legile bunului-simţ. Zilnic văd şoferi ce aruncă chiştoacele de ţigări pe jos, fără ca nimeni să le poată face ceva. Pentru a nu mă bănui de dezinformare, vă dau şi un caz concret, ultimul pe care l-am văzut. Miercuri, la ora 12.55, pe Calea Aradului din Timişoara şoferul unui Volkswagen argintiu, cu numerele de înmatriculare TM 26 BOC, a aruncat nonşalant mucul de ţigară pe geam. Cum pot fi pedepsiţi aceşti şoferi?”, scrie Vasile Luca. Un alt timişorean revoltat pe şoferii certaţi cu bunele maniere scrie pe site-ul www.nutepunecutimisorenii.ro: „Nu sunt naţionalist local, deşi nu ar fi o ruşine, dar am văzut ieri, duminică, maşina cu numărul 99 MH ZSA şi şoferul aruncase ţigara pe geam. Am zis: „Noi, la Timişoara, nu aruncăm pe geam ţigări". Ştiţi ce a făcut? M-a înjurat… Ce era să fac? Să fi înjurat şi eu? M-am bucurat că a închis geamul”.

Şoferii care aruncă mucurile de ţigară pe geam nu pot fi amendaţi

Ar pierde procesele cu legea în mână…. De aceea, poliţiştii comunitari nici nu-şi bat capul să amendeze şoferii aflaţi în trafic care îşi aruncă mucurile de ţigară pe geam. „Noi nu avem competenţe în trafic. Teoretic, am putea să-i amendăm doar în cazul în care îi urmărim şi îi luăm la întrebări când coboară din maşini. Este însă foarte greu să dovedim ce au făcut. Amenzile ar fi contestate şi şoferii indisciplinaţi ar câştiga în instanţă, pentru că nu avem cum să probăm ce au făcut”, spune Nicoleta Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara. Poliţiştii comunitari nu pot spune câte amenzi au dat pentru mucurile de ţigară aruncate pe jos, pentru că nu există o statistică strictă în acest sens. Totuşi, în ianuarie au fost date 111 amenzi pe HCL 371 din 2007, pentru aruncatul deşeurilor, resturilor alimentare sau nealimentare, aruncatul seminţelor, ambalajelor sau mucurilor de ţigară pe jos.

Comentarii

comentarii