Acasă Actualitate Fundaţia Aquademica – instrumentul Aquatim pentru pregătire profesională

Fundaţia Aquademica – instrumentul Aquatim pentru pregătire profesională

DISTRIBUIȚI

Săptămâna aceasta, Aquatim SA va găzdui un simpozion care facilitează schimbul de experienţă între reprezentanţi ai operatorilor de alimentare cu apă şi de canalizare din  România şi reprezentanţi ai companiilor care prestează aceste servicii în oraşul  München.  Evenimentul marchează şi inaugurarea “Fundaţiei româno-germane Aquademica”, rodul parteneriatului încheiat acum patru ani între Aquatim şi Departamentul apelor uzate din cadrul Primăriei din München. Aquademica a luat fiinţă din dorinţa de a crea un centru naţional de perfecţionare profesională în domeniul protecţiei mediului. Prima materializare a acestui proiect a fost semnarea acordului de înfiinţare a Centrului  naţional de competenţă pentru protecţia mediului, în aprilie 2007, de către reprezentanţi ai Aquatim, ai primăriilor din Timişoara şi München, cât şi ai Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. Aquademica este instrumentul care va activa la nivel naţional atât în România, cât şi în Germania în scopul perfecţionării profesionale din domeniu. “Certificatul de naştere” al fundaţiei poartă data de 3 august 2009, când aceasta a fost înscrisă în Registrul Naţional al Asociaţiilor şi Fundaţiilor din România.

Fundaţia îşi propune să se implice în programe de instruire şi de cercetare la nivel naţional  prin organizarea unor cursuri de formare profesională, furnizarea de consultanţă, iniţierea şi dezvoltarea de parteneriate, organizarea de manifestări ştiinţifice. In acest sens ne propunem colaborarea cu specialişti a căror expertiză în domeniu este recunoscută. Activităţile se vor adresa în principal operatorilor de apă şi de canalizare din ţară, dar şi altor operatori de servicii publice, instituţii publice sau private interesante de dezvoltarea resurselor umane creând facilităţi de perfecţionare şi pentru angajaţii Aquatim. Dezideratul fondatorilor este acela de a uni profesionişti care activează în sectorul protecţiei mediului din cadrul operatorilor regionali şi din mediul universitar atât din ţară cât şi din străinătate pentru dezvoltarea capacităţilor profesionale din domeniu. Datorită partenerilor germani, Aquademica va oferi şi posibilitatea de a beneficia de know-how-ul german din domeniu, pe plan mondial fiind unul dintre cele mai avansate din branşă.

Aquatim are în dotare staţii pilot performante de simulare a proceselor tehnologice. O parte din echipamente au fost primite, prin donaţie, de la două instituţii: Primăria din München şi  Institutul Fraunhofer de cercetare aplicativă din Stuttgart iar o parte au fost realizate de către Aquatim. În prezent, pe aceste staţii pilot se fac experimente pentru îmbunătăţirea proceselor tehnnologice de tratare a apei. De asemenea se lucrează şi la crearea unei baze de date cu simulări ale proceselor tehnologice ale viitoarei staţii de epurare a apelor uzate care se construieşte la Timişoara prin Programul ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de pre-aderare). Staţiile pilot vor fi puse şi la dispoziţia fundaţiei Aquademica drept suport pentru simulări practice în cadrul cursurilor de pregătire sau de perfecţionare profesională.

În contextul asumării de către Aquatim a statutului de operator regional, în sectorul de apă este nevoie de forţă de muncă înalt calificată şi adaptabilă, capabilă să utilizeze în mod eficient cunoştinţele şi noile tehnologii. Este nevoie de specialişti pentru a accesa programe care finanţează investiţii în infrastructura de apă din judetul Timis, dar şi de specialişti care să transpună aceste proiecte în realitate. Mai mult, criza resurselor de apă şi poluarea reprezintă o provocare în creştere în multe ţări. Aceste probleme necesită folosirea unor tehnologii noi, eficiente şi durabile pentru a oferi apă şi servicii de canalizare sigure, pe care şi le pot permite toţi utilizatorii. “Pentru a avea un management performant în domeniul resurselor umane din sectorul apei, dezvoltarea profesională trebuie să constituie o prioritate pentru operatorii din întreaga ţară din dorinţa comună de a face performanţă. La Aquatim susţinem necesitatea cercetării aplicative cu ţinte clare de eficientizare a proceselor din mediul tehnologic real. Problemele apărute în exploatare şi complexitatea lor precum şi noile tendinţe din tehnologie ne-au determinat să dezvoltăm cercetarea aplicativă şi perfecţionarea profesională. Cu Aquademica suntem la început de drum dar plecăm cu speranţa că activităţile pe care ni le-am propus vor merge în direcţia obţinerii performanţei. Bazându-ne pe experienţa partenerilor noştri germani şi pe dorinţa de reuşită a celor implicaţi vom încerca să creăm în jurul nostru un veritabil centru de performanţă în protecţia mediului”, a declarat dr. ing. Ilie Vlaicu, director general Aquatim SA.

Comentarii

comentarii