Acasă Sănătate Fundaţia CardioPrevent Timişoara: „Limitaţi consumul de zahăr şi sare!”

Fundaţia CardioPrevent Timişoara: „Limitaţi consumul de zahăr şi sare!”

DISTRIBUIȚI

foto sareDouă pericole majore la adresa sănătăţii umane sunt zahărul – care produce diabet şi creşerea masivă în greutate –şi sarea –care ne îmbolnăveşte de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare grave şi, de asemenea, duce la îngrăşare, cu efectele sale dezastruoase.
De ce trebuie să evităm consumul acestor două false produse alimentare? Iată ce ne spun medicii specialişti de la Fundaţia CardioPrevent Timişoara!
Dacă aţi reuşit să va planificaţi dietă dumneavoastă în jurul consumului de fibre, fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe şi grăsimi bune, puteţi în mod natural să reduceţi apoi produsele alimentare care conţin cantităţi prea mari de zahăr şi sare.
Zahărul
Zahărul cauzează fluctuaţii de energie şi poate determina probleme de sănătate şi legate de greutatea corporală. Din păcate, reducerea cantităţii de bomboane, prăjituri şi deserturi pe care le consumaţi, reprezintă doar o parte a soluţiei. Cantităţi mari de zahăr pot fi adăugate în produse precum pâine, supe, conserve de legume şi sosuri pentru paşte, margarină, piure de cartofi instant, alimente congelate, fast-food, sos de soia şi ketchup.
Iată câteva sfaturi:
– evitaţi băuturile care conţin zahăr.
– mâncaţi zilnic alimente dulci în mod natural, cum ar fi fructe, ardei gras, sau unt natural de arahide, pentru a satisface poftă de dulce.
Zahărul poate fi ascuns în anumite produse alimentare, deci verificaţi cu atenţie etichetele produselor, deoarece zahărul este adesea deghizat folosindu-se termeni precum:
– trestie de zahăr sau sirop de arţar;
– îndulcitor de porumb sau de sirop de porumb;
– miere sau melasa;
– sirop de orez brun;
– suc de trestie cristalizat;
– sucuri de fructe concentrate, cum ar fi mere sau pere;
– maltodextrina (sau dextrină);
– îndulcitori artificiali: dextroză, fructoza, glucoză, maltoză, sau zaharoză;
Sarea
Multe persoane consumă cantităţi prea mari de sare în dietă. Consumul ridicat de sare poate provoca hipertensiune arterială şi poate duce la alte probleme de sănătate. Încercaţi să limitaţi aportul de sodiu la 3-5gr pe zi, mai puţin de o linguriţă de sare.
Evitaţi alimentele prelucrate sau preambalate. Atenţie la ce consumaţi în localuri. Cele mai multe alimente din restaurante sau fast-food-uri sunt încărcate cu sodiu. Optaţi pentru legume proaspete sau congelate în locul legumelor conservate. Eliminaţi din dietă snaks-urile sărate. Alegeţi produse cu conţinut redus de sare sau sodiu –este îndeamnul medicilor de la CardioPrevent Timişoara.

Comentarii

comentarii