Acasă Actualitate Fundația Comunitară Timişoara anunță finalizarea a 10 inițiative comunitare. Peste 2.400 cetățeni...

Fundația Comunitară Timişoara anunță finalizarea a 10 inițiative comunitare. Peste 2.400 cetățeni implicați

DISTRIBUIȚI

Zece inițiative comunitare mobilizate de Fundația Comunitară Timişoara și finanțate de Lidl România s-au concretizat, în mai puțin de 7 luni, în zeci de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat mii de timişoreni.

Fundația Comunitară Timişoara anunță finalizarea cu succes a 10 inițiative comunitare prin care s-au implementat soluții civice creative la provocări locale în domeniile: educaţie inter-generațională, mediu / spaţiu urban comun şi reconectare a locuitorilor orașului. Inițiativele au beneficiat de mentorare din partea fundației comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare de 246.000 RON oferite de Lidl România. Program național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” s-a desfășurat simultan în alte  orașe din țară şi este coordonat de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.

Cele două direcții strategice ale programului – educație și mediu – au fost traduse la Timişoara în activităţi de îmbunătățire a spațiului urban comun care au avut şi o componentă educaţională prin experienţe şi inter-generațională, în contextul provocărilor generate de pandemia SarsCov2. În același timp, prin program, s-a dorit şi creșterea capacităţii grupurilor și organizațiilor de a adresa mai bine nevoile comunității locale. Dintre numeroasele acțiuni, s-au remarcat:

Lunca Urbană Bega, un proiect care şi-a propus să adune date ştiinţifice şi să facă timişorenii conştienţi de bogaţia şi importanţa biodiversităţii din interiorul oraşului, din zona canalului Bega, prin crearea de puncte de observaţie informative şi evenimente de tip tururi ghidate.

Croşetăm Poveşti şi Poduri: Un pod de la periferia oraşului a fost decorat de timişoreni şi transformat în punct de atracţie şi spaţiu deschis pentru activităţi comunitare inter-generaţionale, de la cursuri de antreprenoriat, la yoga şi activităţi muzicale, activităţi care pot avea loc în paralel atunci când croşetezi un Pod de Poveste.

Cetăţenii din cartierul Traian şi-au propus să atragă atenţia asupra cartierului lor istoric şi asupra potenţialului său de regenerare. Astfel, au avut loc un forum în care au fost invitate autorităţile, un spectacol de teatru şi crearea participativă de mobilier urban. Activităţile au fost primi paşi spre schimbarea percepţiei asupra unui cartier istoric care merită un plan pentru un viitor mai bun.

O primă campanie, care a avut loc online şi offline, în care persoane cu dizabilităţi care se auto-reprezintă prin Asociaţia Ceva de Spus, ne-au vorbit din perspectiva lor despre mobilitate urbană şi ne-au arătat cât de important este să nu parcăm pe trotuar.

Parcul din apropierea fostei platforme Solventul a devenit un punct de întâlnire și cunoaștere a celuilalt. Prin organizarea unor serii de şezători urbane, în proiectul Iosefim s-a vorbit despre multiculturalitatea de ieri şi de azi atât de specifică unui oraş multietnic cum e Timişoara.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, desfășurat la Timişoara, a venit ca un răspuns pentru nevoile reale ale comunității în domeniile mediu și educație şi la dorinţa de reconectare comunitară, acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Timişoara pe parcursul unui dialog cu administrația locală și societatea civilă. Pentru o relatare detaliată a rezultatelor celor 10 proiecte finanțate de Lidl România și implementate la Timişoara, dar și pentru a fi la curent cu evoluția proiectului în alte orașe din țară, cei interesați sunt invitați să acceseze website-ul: www.fondulpentruunviitormaibun.ro, sau pagina Facebook a programului.

În prezent programul este la o nouă rundă de finanţare la Timişoara, juriul fiind în plin proces de selecţie a noilor proiecte. Mai multe detalii despre apelul deschis de proiecte găsiţi aici.

„Suntem entuziasmați că am reușit să susţinem proiecte care au venit cu soluții locale la provocări locale. Este o șansă extraordinară să construim alături de un finanțator cu viziune care și-a dorit să se implice activ în domenii-cheie pentru un viitor sustenabil. Abia aşteptăm să descoperim noile soluţii pe care timişorenii cu iniţativă le vor imagina în noua rundă de finanţare din 2022.”  Daniela Chesaru, director executiv,  Fundația Comunitară Timişoara

Fundația Comunitară Timişoara aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care toți participanții să se simtă ca acasă. Fundația construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 5 ani de activitate, a adunat fonduri de la companii și donatori individuali și a finanțat peste 182 de proiecte din Timișoara și regiune. Fundația Comunitară Timișoara este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din România și peste 2.000 în întreaga lume. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fctm.ro.

 

Comentarii

comentarii