Proiectul și-a propus creșterea accesului și participării persoanelor cu dizabilități intelectuale și a aparținătorilor acestora la activități culturale.
Rezultatele obținute în urma implementării activităților proiectului:
11 sesiuni educaționale pentru beneficiari, de prezentare/învățare a diferitelor forme de cultură, tipuri de produse și manifestări culturale, creatori
106 beneficiari participanți la sesiunile educaționale referitoare la cultură
13 ateliere de creație organizate
101 beneficiari implicați în activități de creație, participanți la ateliere
17 vizite organizate cu beneficiarii în diferite locații culturale din Timișoara
101 beneficiari participanți la vizite culturale în Timișoara
50 de beneficiari participanți la 6 evenimente culturale din comunitate (atelier, expoziții)
1 excursie organizată la Târgu Jiu pentru 25 de beneficiari cu dizabilități intelectuale severe și 23 de aparținători ai acestora
1 excursie organizată la Arad pentru 40 de beneficiari cu dizabilități intelectuale
1 excursie organizată la Oradea pentru 40 de beneficiari cu dizabilități intelectuale
1 broșură în limbaj ușor de înțeles “Brâncuși pe înțelesul tuturor” elaborată, tipărită și distribuită în 200 de exemplare
1 eveniment public organizat cu ocazia lansării broșurii și distribuirea celor 200 de exemplare publicului (celor prezenți la eveniment și restul la muzeu, pentru a fi redistribuite vizitatorilor interesați)
1 expoziție organizată cu produsele realizate de persoane cu dizabilități intelectuale, unde am prezentat 67 de produse realizate de ele (grafică, decorațiuni, produse de artizanat, fotografii)
„Persoanele cu dizabilități intelectuale au avut ocazia să vadă operele marelui sculptor Constantin Brâncuși expuse în această perioadă la Timișoara. De asemenea, special pentru acestea, a fost lansată broșura „Brâncuși pe înțelesul tuturor”, ca exemplu de mediere culturală prin accesibilizarea informației.
Ca să aibă acces la cultură, așa cum este normal pentru fiecare, persoanele cu dizabilități intelectuale au nevoie de un pic de ajutor, și anume de transmiterea informațiilor într-un limbaj ușor de înțeles.
Broșura aceasta a pornit din dorința de a face accesibilă expoziția Brâncuși, care este cel mai mare eveniment din cadrul Capitalei Culturale Europene 2023 pentru persoanele cu dizabilități. Am avut 50 de beneficiari, persoane cu dizabilități intelectuale, care au vizitat expoziția împreună cu personalul nostru și cărora li s-au prezentat informațiile în format ușor de înțeles, validând astfel broșura și utilitatea ei.
Mulțumim Autorității Naționale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD) pentru finanțarea proiectului”, a declarat Laila Onu, directorul general al Fundației Pentru Voi Timișoara.
Comentarii
comentarii