În prezența autorităților locale și județene, a ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, și a reprezentanților Clubului Rotary Timișoara, luni 6 noiembrie, de la ora 18.00, la Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația ”Pentru Voi” a lansat broșura “Brâncuși pe înțelesul tuturor”, într-un format și limbaj ușor de înțeles pentru cei 200 de beneficiari ai fundației, ca exemplu de mediere culturală prin accesibilizarea informației, în Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului mult mai amplu “Brâncuși pe înțelesul tuturor”, finanțat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), înscris în Programul Extins TM2023+.
Laila Onu, directoarea Fundației “Pentru Voi” Timișoara, a explicat că această bucurie pe care Brâncuși o dăruiește prin operele sale societății trebuie să fie accesibilă tuturor, inclusiv persoane cu dizabilități intelectuale.
Totuși, pentru a avea acces la mesajul mai dificil de înțeles al operelor brâncușiene, persoanele cu dizabilități au avut nevoie de un pic ajutor, prin accesibilizarea informațiilor transmise de operele sale, într-un limbaj pe care să-l înțeleagă.
“Asta am făcut noi prin lansarea broșurii “Brâncuși pe înțelesul tuturor”, în care am transpus într-un mesaj ușor de asimilat informații despre fiecare din lucrările existente în această expoziție extraordinară, dar și câteva informații despre artist.
Proiectul ”Brâncuși pe înțelesul tuturor” a urmărit facilitarea accesului la cultură a persoanelor cu dizabilități intelectuale și participarea lor la evenimente din cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Pentru aceasta am accesibilizat informațiile și am oferit servicii de mediere culturală, oferind astfel o oportunități crescute de participare la viața culturală pentru acest grup dezavantajat”, a spus Laila Onu.
De asemenea, ÎPS Ioan a vorbit despre dimensiunea religioasă a operelor lui Brâncuși și de faptul că chiar genialul artist a cântat în strană la biserică. Înalt Preasfinția Sa a amintit că acest proiect cultural inedit vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități, de aceea este de admirat și de lăudat, pentru că, astfel de harul artistic genial al lui Brâncuși să se bucure tot omul, inclusiv beneficiarii Fundației Pentru Voi Timișoara.
Daniel Marcu, președintele în exercițiu al Clubului Rotary Timișoara, a reamintit de relația extraordinară de colaborare a Rotary Timișoara pentru Fundația “Pentru Voi” și de proiectele de succes pe care le-a desfășurat Clubul Rotary Timișoara în beneficiul celor 200 de membri ai fundației. De asemenea, Daniel Marcu a mulțumit echipei Fundație pentru organizarea acestui important proiect cultural și pentru lansarea broșurii “Brâncuși pe înțelesul tuturor”. “Nu putem decât să apreciem și să lăudăm ceea ce a făcut Laila Onu, cu echipa sa în folosul persoanelor cu dizabilități intelectuale”, a concluzionat Marcu.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a spus că este extraordinar că Fundația Pentru Voi a desfășurat un asemenea inedit proiect cultural de mare valoare în sprijinul personalelor cu dizabilități intelectuale. Brâncuși este al nostru al tuturor. Asta este clar. De aceea toți trebuie să ne bucurăm de operele lui.
Una dintre condițiile care au determinat ca Timișoara să devină Capitala Europeană a Culturii în 2023 a fost și faptul că este un oraș incluziv, cu grijă pentru fiecare dintre cetățenii comunității.
“Asta mi se pare normal. Să avem întreaga comunitate în jurul acestui mare eveniment, Expoziția Brâncuși de la Muzeul de Artă, care este apogeului Capitalei Culturale Europene. Întotdeauna, mai sunt lucruri de făcut pentru a îmbunătăți accesibilitatea persoanele cu dizabilități la cultură, la educație și mediu fizic.
Oricum față de alte orașe și județe din țară, Timișoara se află pe un loc fruntaș din acest punct de vedere, privind accesul fizic în instituții sau în mijloace de transport în comun. Mediu fizic este adaptat nevoilor acestor persoane, dar vorbim nu numai de accesibilitate, ci și de incluziune, fiindcă aceste două trebuie să meargă împreună. Persoanele cu dizabilități nu trebuie discriminate nici la accesarea unei slujbe, la educație și la sănătate. Aici, Timișul stă bine, în această privință.
Mulțumesc Fundația Pentru Voi pentru realizarea acestui important proiect cultural, fiindcă Brâncuși nu este numai pentru elitele care înțeleg simbolistica operelor lui, ci trebuie să fie al tuturor, inclusiv al persoanelor cu dizabilități și așa trebuie să rămână, un bun comun universal”, a fost mesajul lui Alin Nica.
Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, a adăugat: “Mulțumim președintelui Consiliul Județean Timiș, Alin Nica, pentru că a reușit să aducă operele lui Brâncuși, aici, la Timișoara, la Muzeul de Artă, pentru a se bucura toți cetățenii de ele, inclusiv persoanele cu dizabilități de la Fundația Pentru Voi. Astfel, ne-a dat posibilitatea să admirăm operele lui Brâncuși și să-l simțim aproape. Brâncuși este un geniu român universal, iar în acest moment Brâncuși este acasă în România la Timișoara.
Mulțumesc doamnei Laila Onu, directoarea Fundației Pentru Voi, pentru tot ceea ce face și a făcut de aproape 30 de ani pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv prin acest important proiect cultural “Brâncuși pe înțelesul tuturor”. Toți suntem oameni și trebuie avem dreptul să-l cunoaștem pe genialul Brâncuși și să ne bucurăm de inegalabilele sale opere chiar aici, la Timișoara, așa cum le percepe fiecare”, a mai spus Cosmin Tabără.
Prin proiectul „Brâncuși pe înțelesul tuturor”, Fundația Pentru Voi a urmărit să sprijinine adulții cu dizabilități intelectuale în vederea exercitării drepturilor și integrării în comunitate, vizând creșterea accesului și participării la activități culturale. S-a urmărit stimularea potențialului creator și de expresie artistică a 100 de persoane adulte cu dizabilități intelectuale, prin sesiuni educaționale, vizite în Timișoara la diferite evenimente culturale, ateliere de creație și exprimare prin fotografie și organizarea unei expoziții cu produsele acestor activități.
În cadrul proiectului au fost organizate trei excursii în trei locații culturale diferite din țară pentru 130 de participanți: la Târgu Jiu, unde au vizitat Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poartă Sărutului. La Oradea, unde au admirat clădirile Art Nouveau și la Arad.
În Timișoara, au fost organizate vizite la diferite evenimente culturale: Expoziția Pălăria Spaniolă de la Cazarma U, Expoziția Individual Compus de la Comenduirea garnizoanei, expoziția Roșu, galben, albastru a Irinei Dragomir de la Castelul Huniade, expoziția Silviu Orăvițan de la Bastion, expoziția Cultură Cucuteni de la Muzeul de Artă, atelierul de meșteșuguri tradiționale în lemn din Parcul Regina Maria, expoziția Spotlight Heritage de la Bastion, expoziția după Sculptură, Sculptură după. Plus expoziția Brâncuși- în total 10 evenimente din programul Timișoara 2023. La vizitarea expoziției Brâncuși au participat 50 beneficiari, persoane cu dizabilități intelectuale.
Laila Onu a concluzionat: ”Sperăm că broșură în format easy to read va deveni un model de bună practică care va fi preluat și de alte organizații și actanți culturali și va fi aplicat și la alte evenimente culturale. Cultura trebuie să fie pentru toți! Acesta este crezul de la care se pleacă în proiectarea și desfășurarea activităților.
Persoanele cu dizabilități au dreptul să participe la cultură, atât din postura de consumator, cât și din cea de creatori, iar pentru realizarea acestui deziderat au nevoie de accesibilizarea mediului fizic, de sprijin pentru accesarea diferitelor locații, dar și de informații accesibile, în limbaj ușor de înțeles, de activități educaționale, de ghidaj”.