Acasă Actualitate Fundația Pentru voi Timișoara organizează Gala aniversară “De 20 de ani ...

Fundația Pentru voi Timișoara organizează Gala aniversară “De 20 de ani “Acasă” e la “Pentru Voi”

DISTRIBUIȚI

Fundația Pentru Voi Timișoara organizează Gala aniversară “De 20 de ani  “Acasă” e la “Pentru Voi”, în data de 4 decembrie, orele 18, la Sala Baroc a Muzeului de Artă Timișoara și este dedicată aniversarii a 20 de ani de la înființarea primei locuințe protejate pentru persoane cu dizabilități intelectuale din România, locuința “DINA”.

Laila Onu, directoarea Fundației Pentru Voi, a explicat:

”Ne pregătim de aniversarea celor 20 de ani de când am înființat prima locuința protejată din România pentru persoane cu dizabilități intelectuale. Am numit-o DINA de la Dezinstituționalizare, Integrare, Normalizare, Acum.

Credeam noi, acum, 20 de ani, că dezinstituționalizarea și integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilități intelectuale este o urgență! Și că, dacă noi începem și demonstrăm că se poate, statul român va face locuințe protejate în toată țară.

Ce naivi am fost!

După 20 de ani, majoritatea colegilor fetelor care au părăsit atunci căminul spital :Gendelon Gianina, Ghizela Ghereben și Nicoleta Nicolici, sunt în continuare în aceeași instituție, rebotezată. În plus, tineri cu dizabilități ai căror părinți nu mai pot să îi îngrijească își așteaptă rândul la internarea într-o instituție similară!

Pentru că niciodată nu s-au găsit bani pentru a înființa și dezvoltă servicii comunitare! Pentru că s-au tocat milioane de euro din fonduri europene pentru studii, rapoarte și conferințe, pentru celebrele SESuri= structuri de economie socială, care s-au închis când s-au terminat proiectele și persoanele cu dizabilități sunt în continuare în grijă exclusivă a părinților lor!

Pentru că prioritatea tuturor guvernelor a fost să “absoarbă” fondurile europene, fără să se intereseze care e eficacitatea acestora: ce au făcut cu banii europeni, care sunt rezultatele de durata în viață grupurilor vulnerabile cărora le erau dedicate?!”.

În cei 20 de ani, Fundația “ Pentru Voi” a înființat  și administreaza 6 locuinte protejate, care au gazduit  43 de persoane cu dizabilitati intelectuale : unele venite din cămine spital, altele ramase fără sprijin părinții fiind decedați sau prea bătrâni și bolnavi  pentru a le mai putea îngriji.

În prezent,  în  locuințele protejate ale Fundatiei Pentru Voi,  sunt ingrijite și beneficiază de suportul adecvat nevoilor lor 27 de persoane cu dizabilități intelectuale. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul autorităților locale, al comunității și al mediului de afaceri din Timișoara.  

Vor performa și ne vor  încânta în cadrul  unui micro recital simfonic cu muzică de operă: Bianca Mihăescu – soprană, Roxana Zaharia – soprană, Cristian Duță – vioară, Fabian Alazaroae – oboi, alături de orchestra simfonică a liceului de Artă ”Ion Vidu”, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia. Gala este realizata în parteneriat cu  Muzeul de Arta Timișoara,  Liceul de Arta Ion Vidu.

Parteneri media: TVR Timișoara și Ziua de Vest.

Comentarii

comentarii