Acasă Actualitate Fundația Regală Margareta a României. Gala Tinerelor Talente 2021

Fundația Regală Margareta a României. Gala Tinerelor Talente 2021

DISTRIBUIȚI

30 de tineri muzicieni și artiști vizuali sunt mai aproape de o carieră artistică de succes datorită susținerii primite în cadrul programului național Tinere Talente pe parcursul anului 2021, implementat de Fundația Regală Margareta a României.

Emisiunea Gala Tinere Talente, realizată de TVR3, va aduce în atenția publicului tinerii talentați ai României și drumul lor pe cale artei, duminică, pe 26 decembrie, de la ora 19.00.

În cadrul emisiunii Gala Tinere Talente, artiștii vor vorbi despre experiențele lor ca bursieri ai programului, despre importanța bursei în dezvoltarea lor artistică și despre oportunitățile și realizările pe care le-au avut în 2021. De asemenea, vor fi aduse publicului momente muzicale din concertele susținute de bursieri, expozițiile organizate în anul 2021 și colecțiile de design vestimentar ale tinerilor artiști.

Implementat de Fundația Regală Margareta a României, cu susținerea partenerilor Kaufland România, Globalworth Foundation și a altor companii importante, programul național Tinere Talente oferă tinerilor talentați, dar fără posibilități materiale, sprijin anual constând în burse, sesiuni de mentorat și promovare.

Cei 30 de artiști au fost aleși la începutul anului din rândul a 156 de tineri care studiază la liceele și universitățile cu profil vocațional din țară, și care provin din familii cu o situație financiară limitată. Selecția celor 15 muzicieni și 15 artiști vizuali s-a realizat printr-un proces complex și cu implicarea unui prestigios juriu de specialitate: Verona Maier – pianistă, Rafael Butaru – violonist, Emil Vișenescu – clarinetist, Tiberiu Soare – dirijor, Sorin Rotaru – percuționist, Teodor Ilincăi – tenor, conf.univ.dr. Carmen Apetrei – grafician, Virgil Scripcariu – sculptor, Ileana Dana Marinescu – artist vizual, prof.univ.dr. Daniela Constantin – pictor, lector univ. Sergiu Chihaia – artist vizual.

Pe parcursul anului 2021, tinerii au primit burse financiare în valoare de 2000 de euro, folosite pentru achiziționarea de materiale și instrumente în vederea realizării de proiecte artistice, participarea la cursuri, concursuri, expoziții și festivaluri. În același timp, sesiunile de mentorat i-a adus aproape de personalități artistice de renume. Pianista Verona Maier, violoncelistul Octavian Lup, dirijorul Gabriel Bebeșelea, pianistul Vlad Iftinca, soprana Georgeta Stoleriu, pianista Alexandra Dariescu sunt doar câțiva dintre cei care au împărtășit din experiența proprie, le-au oferit sfaturi și îndrumare.

Prin participarea la diverse evenimente, organizate live sau online, în funcție de restricțiile impuse în contextul actual, tinerii artiști s-au prezentat publicului iubitor de artă. Toate aceste acțiuni au contribuit la experiența și evoluția artistică a acestor tineri, care fac parte din viitorul cultural al țării și care au potențialul de a deveni artiști de renume internațional.

„Rezultatele excepționale obținute de generația Tinere Talente 2021, prin munca și efortul depuse, dar și prin implicarea mentorilor și cu sprijinul Fundației, vorbesc de la sine, ne bucură și ne fac mândri că am putut contribui la fiecare reușită în parte. Îi felicităm, le urăm succes în continuare și suntem siguri că nu se vor opri aici”, Gabriela Iordache – Coordonator program Tinere Talente.

18 participări la expoziții individuale și de grup,

7 premii importante la concursuri de muzică naționale și internaționale,

8 participări la concerte cu orchestră la evenimente prestigioase,

11 concerte și recitaluri organizate de Fundație (8 cu prezență fizică și 3 live-streaming),

12 sesiuni de mentorat,

4 expoziții organizate de Fundație,

2 emisiuni radio – TV dedicate proiectului și bursierilor, difuzate live in prime-time și live streaming România are nevoie de artă și Gala Tinere Talente,

10 emisiuni on-line Arta Lumii, o serie de interviuri cu și despre artiști talentați și mândri să reprezinte România la competiții și evenimente naționale și internaționale dedicate artelor frumoase.

Prin programul național Tinere Talente, Fundația Regală Margareta a României susține tineri talentați care nu au șansa să se dezvolte pe plan artistic în lipsa resurselor și îndrumării necesare. Programul este susținut atât de parteneri și sponsori, cât și prin donații individuale în cadrul campaniei România are nevoie de artă, prin care publicul poate dona 4 Euro lunar, printr-un SMS la 8864 cu textul ARTA.

Programul național Tinere Talente a debutat în anul 2008 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii modeste și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse, este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire, nu numai pe sprijin financiar.

Pe lângă burse, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclassuri și au oportunități de promovare foarte importante. În 13 ani, prin acest program au fost acordate 380 de burse de studiu, au fost organizate 465 de recitaluri, concerte și expoziții, asigurate 152 de mentorate, masterclass-uri naționale și internaționale și cucerite 182 de premii la concursuri naționale și internaționale. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org.

Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

 

Comentarii

comentarii