Acasă Actualitate Fundația „Timișoara 89” face un apel pentru revizuirea urgentă a prevederilor din...

Fundația „Timișoara 89” face un apel pentru revizuirea urgentă a prevederilor din Ordonanța militară nr. 8

DISTRIBUIȚI

”Fundația „Timișoara 89” face un apel pentru revizuirea urgentă a prevederilor din Ordonanța militară nr. 8, articolele 10 și 11, articole care impun izolarea preventivă a personalului angajat al centrelor la locul de muncă sau în zone special dedicate, în care nu au acces persoane din exterior.

Pornind de la aceste articole, noi, ca organizație umanitară cu centru de cazare pentru persoane vulnerabile, ne-am pus câteva întrebări la care înainte de a fi emisă această ordonanță ar fi trebuit să se răspundă realist, cu evaluarea optimă a eficienței. Întrebările apar firesc din contextul funcționării centrelor și reglementările angajării de personal, iar o parte din acestea ar fi:

Care este procentul de personal care trebuie să stea prizonier în centre?

Ce fac ceilalți angajați timp de 2 săptămâni?

Cum vor fi rotiți angajații în așa fel încât să nu se facă discriminări – unii au în îngrijire copii, alții bătrâni (părinți sau rude) sau persoane cu dizabilități?

Cum vor fi plătiți cei care fac sesiunile de 2 săptămâni, ținând cont că ar trebui să acopere 3 ture cu un minim de personal (= 2 angajați pe tură), incluzând serviciul de noapte care trebuie plătit diferit. Cum se împacă asta cu legislația muncii ?

De ce trebuie să stea închis personalul în centrele unde nu există niciun caz semnalat de coronavirus?

Observațiile noastre sunt următoarele:

Centrele rezidențiale nu au prevăzute locuri ce includ și cazarea personalului. Această nouă cerință contravine procedurilor privind spațiul individual minim, pe de o parte (toate centrele au capacitatea perfect calibrată pe posibilitățile maxime) iar pe de alta, ar răpi din capacitatea de cazare care poate fi folosită pentru un plus de beneficiari.

Prevederea ca angajații care nu rămân în centre să fie cazați (pe cheltuiala statului) la hoteluri sau pensiuni este absurdă deoarece angajații au propriile lor locuințe unde pot sta într-un regim de izolare, fără să-și afecteze viața de familie și inerent bugetul local care ar trebui să le asigure cazarea în altă parte decât în casele lor. Presupunem că angajații centrelor rezidențiale sunt destul de responsabili față de circumstanțele în care lucrează și nu ar trebui tratați ca un pericol de inconștiență, periclitându-și siguranța personală și pe cea a beneficiarilor.

Ca atare rugăm să se aducă o corecție de urgență la această ordonanță, eliminându-se prevederile abuzive și cu efect îndoielnic, prevederi care îngreunează și complică în mod inutil realitatea”.

Petru Ilieșu

Președinte, „Fundația Timișoara 89”

Comentarii

comentarii