Acasă Economic Furturile de gaz iau amploare cu ”sprijinul” angajaților E.ON România

Furturile de gaz iau amploare cu ”sprijinul” angajaților E.ON România

DISTRIBUIȚI

30 de persoane din Giroc au fost prinse cu contoare măsluite

 
Furturile de gaze naturale au luat amploare în ultima perioadă. Cazurile și metodele sunt diverse, de la furturi izolate, cu contoare modificate sau instalații improvizate, și până la străzi întregi cu rețele de gaz neautorizate, dar fucționale. De multe ori, chiar dacă cei de la E.ON Gaz Distribuţie nu vor să recunoască, furturile sunt ”intermediate” de angajați ai companiei, de la simpli angajați, care vin cu oferte speciale și până la persoane din conducere care semnează tot felul de aprobări pentru unii dezvoltatori imobiliari.

 În luna aprilie, în județul Arad, nu mai puține de 60 de poliţişti, avocaţi, vameşi şi cunoscuţi oameni de afaceri au intrat în vizorul Poliţiei, fiind cercetaţi pentru furt de gaz. Poliţia şi angajaţii E-On Gaz au depistat zeci de arădeni care şi-au măsluit contoarele, găurindu-le cu burghiul, pentru a înregistra un consum mai mic. Săptămâna trecută, echipele  specializate care au rolul de a monitoriza permanent şi de a depista sustragerile sau eventualele încercări de sustragere ilegală a unor volume de gaze naturale ale E.ON au depista 30 de persoane din comuna Giroc care foloseau aceeași metodă de măsluire a contoarelor. Printre cele 30 de persoane se numără și familia unui sef din Poliția Timiș. Transparența companiei E.ON față de furturile de gaz se rezumă doar la informarea publicului față de consecințele acestei ”activități” și mai puțin la mediatizarea cazurilor. ”În localitatea Giroc au fost constatate câteva cazuri de sustragere de gaze naturale. Nu există suspiciuni privind implicarea unor angajaţi ai companiei în aceste cazuri,” se precizează în răspunsul E.ON România. ”Pe de o parte intervenţiile neautorizate în echipamentele de măsurare a consumului de gaze naturale în scopul înregistrării unui consum mai mic,  reprezintă furt calificat care este prevăzut şi sancţionat ca atare de Codul Penal, iar pe de altă parte aceste intervenţii neavizate şi recurgerea la improvizaţii prezintă un risc major de producere de accidente grave, ducând până la pierderea de vieţi omeneşti. Compania atenţionează asupra riscurilor existente în cazul unor intervenţii la aparatele de măsurare şi la instalaţiile de gaze naturale,” mai spun cei de la E.ON România. Cu toate acestea, compania E.ON preferă să negocieze cu fiecare dintre cei prinși furând gaz, pentru a stabili prejudiciul și recuperarea banilor, și nu trimite dosarele în instanță.
 
5 directori au fost demişi după dispariţia a 7.000 de contoare şi „pierderea” a 1 milion de metrii cubi de gaz 
 
În 2009 la Timişoara au fost ”pierdute” aproximativ 7.000 de contoare de gaz, de tip G4, deşi în acte apăreau ca existente în depozit. De asemenea, aproape 400 de abonaţi au consumat gaz de la conectarea lor până în prezent fără a fi facturaţi vreodată, prejudiciind compania cu contravaloarea a peste 1.000.000 de metri cubi de gaz. Un număr mare de instalaţii interioare, branşamente şi extinderi de reţea au fost executate fără niciun fel de documente, fără nicio normă tehnică, susţin aceleaşi surse. O altă serie de lucrări, care au avut avizele E.ON Gaz Distribuţie, au fost executate în afara normelor tehnice prevăzute în documentaţie, ba mai mult, compania nu a mai încasat taxele şi tarifele aferente pentru că nu a primit accesul la sistemele respective, conform legii. În plus, compania nu a efectuat recepţia la multe dintre aceste lucrări şi nici nu a încheiat contracte de furnizare cu clienţii, nerespectându-se procedurile şi instrucţiunile de lucru ale E.ON Gaz Distribuţie.  Pe perioada cercetărilor, au fost suspendate contractele de muncă ale şefului Centrului Operaţional Timişoara, a patru şefi de district, al şefului de la Activităţi Speciale, al şefului de la Calibrare Contoare, al şefului Departamentului Citire contoare/Distribuţie Facturi şi al unui manager de proiect.
 

Comentarii

comentarii