Acasă Eveniment Gabriel Toader, fost director în Ministerul Economiei, reținut pentru luare de mită

Gabriel Toader, fost director în Ministerul Economiei, reținut pentru luare de mită

538
DISTRIBUIȚI

A luat mită 48 mc de beton cu care și-a construit o casă la Ghiroda

Gabriel Toader

Reţinerile din dosarul lui Toader au legătură cu percheziţiile de la rafinăria lui Tulcan

Ce avere are directorul Răsvan Toader, reţinut de DNA

Gabriel Răsvan Toader, fost director general al Direcției Generale Politici Industriale și Mediul de Afaceri din Ministerul Economiei, a fost reținut marți, pentru 24 de ore, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat de luare de mită.

În același dosar, au fost reținuți Stelian Vlăduț Tulcan, reprezentant al unei societăți comerciale, și Argentina Carla Postolache, complicea lui Gabriel Toader. Potrivit unui comunicat al DNA, în baza unor înțelegeri anterioare, din perioada decembrie 2011 — mai 2012, Gabriel Toader, prin intermediul Argentinei Postolache, a pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către Stelian Tulcan a contravalorii unei cantități de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461 lei. Pentru acest “serviciu”, în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, Gabriel Toader trebuia să avizeze lista cu semifabricatele și produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricație și să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize în cazul societății comerciale reprezentate de Stelian Tulcan, lucru care s-a și întâmplat la data de 22 mai 2012. Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către Stelian Tulcan, prin intermediul firmei pe care o reprezenta. Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de Gabriel Toader la construirea unui imobil în zona localității Ghiroda, județul Timiș. În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații — Direcția Județeană de Informații Arad și de cel al lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție — Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

Reţinerile din dosarul lui Toader au legătură cu percheziţiile de la rafinăria lui Tulcan

Reţinerile fostului director al unei direcţii din Ministerul Economiei Gabriel Răsvan Toader, a omului de afaceri Stelian Tulcan şi a unei femei au legătură cu percheziţiile făcute, în luna mai, la rafinăria din judeţul Arad deţinută de Tulcan, afirmă surse din cadrul anchetei. Surse din cadrul anchetei au declarat că reţinerile celor trei persoane în dosarul de luare de mită în care este implicat fostul director din Ministerul Economiei Gabriel Toader au legătură cu percheziţiile făcute, în 6 mai, la omul de afaceri arădean Stelian Tulcan.

Acesta deţine o rafinărie în localitatea arădeană Apateu – SC West Petrol Rafinare SRL. Rafinăria a fost inaugurată anul trecut, după o investiţie de câteva milioane de euro, având capacitatea de prelucrare a 250 de tone de ţiţei pe zi. Tulcan mai are o benzinărie şi un hotel în oraşul Chişineu-Criş.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, în 6 mai, de structura centrală a DNA, procurorii făceau cercetări “într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în legătură cu importul de produse petroliere, în perioada 2009-2011, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 13.500.000 lei”. “În cursul zilei de 6 mai, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii din Chişineu Criş şi Apateu, judeţul Arad. În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”, se arăta în comunicat. Percheziţiile au vizat atunci şi compania West Petrol Oil deţinută de omul de afaceri arădean Stelian Tulcan. Surse din rândul anchetatorilor declarau atunci că procurorii au ridicat documente în urma descinderilor şi urmau să-i invite la audieri pe proprietarul rafinăriei şi pe soţia acestuia, cei doi având împreună şi alte afaceri, în afara rafinăriei din Apateu, între care un hotel.

Ce avere are directorul Răsvan Toader, reţinut de DNA

Fostul director al Direcţiei Generale Politici Industriale şi Mediul de Afaceri din Ministerul Economiei, Gabriel Răsvan Toader, are trei terenuri, un apartament, o maşină de teren, conturi cu peste 20.000 de euro şi tablouri şi bijuterii de aproape 40.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere. Conform declaraţiei de avere completată în 30 mai 2013, Răsvan Toader deţine trei tenrenuri intravilane în Bucureşti, Ilfov şi Timiş, ultimele două având o suprafaţă de 1.100 metri pătraţi iar cel din Capitală, o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. Terenul din Timiş a fost cumpărat în perioada 2010-2011, cel din Capitală în anul 2005, ambele împreună cu soţia, Mihaela Toader, iar cel din Ilfov în anul 2001. Fostul director mai deţine un apartament pe care l-a cumpărat în anul 2001 în Bucureşti cu o suprafaţă de 61 de metri pătraţi şi o maşină Subaru Forester fabricată în anul 2009.
Potrivit documentului citat, Toader are bijuterii cu o valoare estimată de aproximativ 19.000 de euro şi tablouri cu o valoare de aproximativ 20.000 de euro, ambele dobândite în intervalul 1997 – 2011.

Toader are două conturi curente, la BCR şi Banca Transilvania, 7.500 de euro, respectiv 10.000 de lei, acesta având şi un depozit bancar deschis la Raiffeisen Bank în anul 2009 în care are 13.000 de euro.
Totodată, Toader are 35.000 de euro reprezentând 34 de părţi sociale în societatea Avangdarde 2005 la Viena. La capitolul datorii, Toader are un credit contractat în 2007 de la BCR în valoare de 20.000 de euro.
Acesta are trecute în declaraţie venituri de 36.000 de lei obţinute în postul de director general la Ministerul Economiei, aceeaşi sumă fiind încasată anual şi de soţia sa Mihaela Toader, care este consilier la Administraţia Prezidenţială.
Potrivit declaraţiei de interese din 30 mai 2013, Toader este asociat la Avangarde 2005 cu 34 la sută şi membru în Fundaţia pentru o Românie modernă. Pentru aceste funcţii Toader a notat că nu este remunerat.
El menţionează că este şi membru, neretribuit, al PNL.

Comentarii

comentarii