Acasă Actualitate Gabriela Tripon: „Cadrele didactice nu se mai bucură de aceeaşi prestanţă şi...

Gabriela Tripon: „Cadrele didactice nu se mai bucură de aceeaşi prestanţă şi de acelaşi respect din partea societăţii, pe lângă faptul că salariile sunt neatractive”

DISTRIBUIȚI

Gabi tripon

Gabriela Tripon candidează la Arad pentru o funcție de deputat. Face acest lucru din partea PSR și spune despre învățământul din ziua de astăzi că ar trebui să fie de calitate și gratuit – două elemente care nu pot fi îndeplinite fără o salarizare corespunzătoare a cadrelor didactice…
„Dintr-o administrare corectă, competentă și eficientă a banului public. Ministerul Învățământului are banii necesari. Administrarea lor este însă incompetentă și frauduloasă. Am să dau un singur exemplu: în timp ce salariile profesorilor sunt la un nivel destul de neatractiv, ministerul cheltuie foarte mulți bani pe manualele alternative care, în plus, afectează foarte serios și calitatea educației școlare”, spune Gabriela Tripon.
Și totuși, numărul cadrelor didactice scade deoarece profesorii nu mai sunt atrași salarial și nici de dotările pe care școlile le au și nici de percepția soceității vizavi de ei.
„Toate domeniile au fost supuse unui proces de deprofesionalizare. Cadrele didactice nu se mai bucură de aceeaşi prestanţă şi de acelaşi respect din partea societăţii, pe lângă faptul că salarizarea lor este sub nivelul corespunzător al acestui domeniu ceea ce face ca această profesie să nu mai fie la fel de atractivă ca altădată. Este clar, toată activitatea educaţională este minimalizată și acest lucru trebuie îndreptat”, spune Tripon.
Mulți tineri care ies de băncile facultății, ale liceelor ori ale școlilor profesionale nu au un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. În acest timp, forța de muncă specializată este lipsă la apel…
„Avem nevoie de forță de muncă. în ceea ce-i privește pe tineri, la sfârşitul pregătirii educative şi profesionale fiecărui tânăr trebuie să i se asigure un loc de muncă în domeniul în care a fost pregătit. Este foarte important ca viitorii noştri profesori, viitorii noştri ingineri, jurişti sau economişti să poată munci în domeniul în care au fost pregătiţi. Numai așa vom putea vorbi de posibilitatea formării viitorilor specialiști și de profesionalizarea forței de muncă”, spune Gabriel Tripon.

Comentarii

comentarii