Gala Excelenței Bănățene a avut loc sâmbătă seara la Timișoara și a marcat nu doar o continuare a valorilor profunde ale Timișoarei și Banatului, privind conservarea bunelor tradiții, a performanței oamenilor locului, a excelenței, ci rămâne principalul eveniment care promovează meritocrația în zona de vest a României.
”Timișoara, o filă de jurnal. 10 decembrie 2022. Un moment din „Timișoara mea”. Așa cum o știu și așa cum îmi doresc să fie tot mai mult în viitor. Decentă, pozitivă, muncitoare, perseverentă și răbdătoare. O Timișoară a valorilor și a sârguinței. O Timișoară care știe să îmbine cu măiestrie rigoarea germană cu spiritul latin, profund românesc.
În vremuri în care mass media pune reflectoarele, zi de zi, doar pe ce este mai rău și mai distructiv în societatea românească, cea mai mare parte a bănățenilor continuă să muncească, să genereze valoare și, uneori, chiar să creeze excelență. Și de prea puține ori astfel de oameni au fost scoși din locurile lor de trudă, din „laboratoarele” lor, pentru a li se adresa un simplu MULȚUMESC!
Aseară m-am uitat cu atenție la fețele unor astfel de oameni. Și, în cea mai mare parte, mi-au părut stingheri, introvertiți, modești, pasionați de munca și de preocupările lor. Un Marius Giura extrem de de stingher și de emoționat, ca și cum nu el ci un altul ar fi fost creatorul și sufletul Festivalului de Jazz de la Gărâna și de la Timișoara. Unul dintre cele mai puternice și autentice branduri ale Banatului, cu răsunet dincolo de granitele României. Într-un colț al sălii, retras, academicianul Păun-Ion Otiman. Cel care a întâmpinat în Timișoara pe Regele Mihai I și cel care a fost rector al Universității de Științe Agricole și unul dintre cei mai apreciați membrii ai Academiei Române. Și totuși retras acolo, în colțul său, printre prieteni, întreaga seară. Chiar și entuziasmul lui Dorel Săndesc, unul dintre cei mai apreciați și iubiți medici ai Timișoarei, a fost exprimat cu atâta naturalețe, decență și eleganță… Cuvintele sunt de prisos!
Au fost și greșeli în astfel de momente și evenimente?
Învățăm, corectăm și mergem mai departe, străduindu-ne să fim mai buni an după an. Cu siguranță atunci când muncești și când te implici apar greșeli. Așa cum e firesc să apară și nemulțumiți, dezamăgiți sau cârcotași.
Iar asta mă face să îmi amintesc de PILDA CELOR DOI LUPI, spuse de un bunic nepotului său, care venise de la școală foarte supărat pe un coleg care îi făcuse o nedreptate: “Hai să-ți spun o poveste. Și eu am simțit de multe ori ură față de unii oameni care mi-au luat multe, fără să le pese de ceea ce fac. Însă ura te consumă numai pe tine în interior, dușmanului tău nu îi face niciun rău. Este ca și cum ai bea otravă și ți-ai dori să-ți moară dușmanul. M-am confruntat și eu de multe ori cu astfel de sentimente…
Este ca si cum ai avea doi lupi în interiorul tău. Unul este cel bun, cel care nu ranește pe nimeni, trăind în armonie cu toți cei din jurul său și care se luptă doar atunci când are dreptatea de partea sa. Și chiar și atunci, o face în mod corect.
Celălalt lup e cel plin de mânie, de frustrări, de venin și de ură. Cel mai mărunt lucru îl scoate din sărite. El se luptă cu toată lumea, tot timpul, fără vreun motiv. Nu poate gândi pentru că este orbit de furie și ură.
Este greu sa traiești cu acesti doi lupi înăuntrul tău. Pentru că ambii încearcă să-ți stăpânească sufletul. Doar că va câștiga întotdeauna doar cel pe care il vei hrăni”.
În „Timișoara mea” munca, rectitudinea, măsura și decența vor fi cele care vor face muzica… Întotdeauna!
P.S. Mulțumesc familiei, prietenilor și colegilor din organizare cu care am împărtășit aceste momente”, este mesajul medicului Adrian Bădescu, cu prilejul Galei Excelenței Banățene 2022.