Acasă Editorial Galben ca lămâia: din fundul curții până în centrul orașului

Galben ca lămâia: din fundul curții până în centrul orașului

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Motto

”Mă căcai în fundul curții,/Galben ca lămâia,/Și c-un șomoiog de paie,/Mă ștergea Măria!” – Folclor oltenesc din perioada ceapistă

Recenta întâmplare, hazlie, dar și oripilantă (EXCLUSIV – Veniră și se c…ă, lângă mașină, în centrul Timișoarei – video), dintr-o parcare subterană aflată în centrul Timișoarei, cu un cuplu posesor de autoturism care și-a făcut ”lipsa mare” lângă mașină, pare o excepție care întărește sau slăbește regula. Rămâne la alegerea cititorului să stabilească care regulă: a civilizației europene contemporane cu autoturisme și parcări subterane sau a (ne)civilizației rurale românești tradiționale cu (eventuala) privată în fundul curții, al grădinii. Tot de ales, respectiv de meditat, este care dintre reguli se slăbește, care se întărește! ”Cu siguranță”, ca să folosesc expresia cea mai dragă tuturor românilor, progresul ”întru” civilizație e tot mai vizibil și la noi: cuplul cufuritor din parcare, posesor de mașină bengoasă, a folosit hârtie igienică!!!

Așa cum în versurile cântecului din motto apare o comparație cu un fruct relativ nou aparut pe aceste meleaguri, lămâia, ceea ce mă face să cred că este vorba de folclor destul de recent, iată că avem o contribuție originală la noutatea parcărilor subterane: defecația lângă mașină! Trebuie remarcată și grija pentru mașina ”de firmă”, doar nu era să ”facă” înăuntrul ei! Să apreciem și faptul că cei doi contributori la dejectare în parcare erau oameni tineri și frumoși! Iată că marele proiect prezidențial ”România Educată” începe să dea roade!!!

Pe de altă parte, adică în altă ordine de idei, să fie bine, să fie rău că avem încă așa puține parcări subterane în Timișoara? Nu că toaletele publice ar fi prea multe…

De la groapa din fundul curții până la toaleta din parcarea subterană (pentru că o parcare conformă trebuie să aibă și așa ceva!) drumul de vreo 200 de km, în cazul de față, este lung… Și nu e doar vorba de un ”drum expres”, o autostradă mult discutată, încă neîncepută, care nu se va termina niciodată, ci și de sute de ani de educație!

Putem avea aproape toate formele luxoase, exterioare ale civilizației, fondul intrinsec, indispensabil pentru autentica civilizare, e greu de construit.

Comentarii

comentarii