Acasă Cultura Galeria Calina găzduieşte colecţia de capete a artistului Mircea Popescu

Galeria Calina găzduieşte colecţia de capete a artistului Mircea Popescu

DISTRIBUIȚI

expo calina mircea popescuGaleria Calina din Timişoara prezintă „Head Stock” („Colecţia de capete”) – expoziţia personală a artistului Mircea Popescu. Vernisajul acesteia are loc luni, 13 mai, de la ora 18.00, în spaţiul expoziţional de pe strada Mărăşeşti nr. 1-3.

Colecţie de capete realizate prin linogravură

„«Colecţia de capete» a lui Mircea Popescu este o arhivă de senzaţii şi emoţii oferite de realitatea imediată. Imaginile şi obiectele prezentate de artist creează un univers bogat în indicii simbolice, o lume exuberantă şi intuitivă, în care subconştientul iese la suprafaţă. Capul imaginat de artist iese din convenţiile portretului şi are o capacitate infinită de stocare, fiecare strat dezvăluind noi detalii narative despre imensul bagaj vizual al fiecăruia dintre noi. Apelând la tehnica tradiţională a linogravurii, artistul regizează o întâlnire între aceasta şi limbajul artistic contemporan derivat din arta lowbrow sau bande dessinée. Foarte elaborate, imaginile lui Mircea Popescu nu se mulţumesc să rămână în bidimensionalitatea hârtiei. Ele devin obiecte, jocuri de lumini şi umbre, se extind pe pereţii galeriei şi apoi se întorc la placa de gravură, expusă ca obiect de sine stătător. Astfel, serialitatea este dominată de autoritatea prototipului. Personajele lui Mircea Popescu nu îşi dezvăluie niciodată complet identitatea. Nu ştim dacă sunt frumoase sau urâte, bune sau rele, dacă deţin sau nu corpuri, dar ştim de unde vin şi locul acela se află la graniţa fanteziei cu realitatea, acolo unde ne-am dori cu toţii să trăim”, spune curatoarea Diana Marincu.

Despre Mircea Popescu

Mircea Popescu, născut în 1985, la Craiova, este doctorand  la Facultatea de Arte şi Design Timişoara. Preocupările sale se îndreaptă spre gravură, inovaţiile tehnicilor de multiplicare a imaginii în contextul contemporan şi eliminarea graniţelor dintre genurile artistice. Printre expoziţiile sale se numără „Portret – Ecorşeu al timpului”, Bienala de Artă Mulhouse 012, 2012 (solo), „Artceva”, Galeria Pygmalion, Timişoara, 2011 (solo), „Surreal vs. Expression”, Hochschule Karlsruhe, Germania (solo); „Xilogravura matrice stilistică IV”, Durango, Mexic; 5th Internaţional Printmaking Douro, Portugalia (2010), „Chip.Expresie”, Cărtureşti, Timişoara, 2009 (solo). Expoziţia va fi deschisă între 13 mai şi 6 iunie 2013, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 18.00, sâmbăta între 11.00 şi 15.00. Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane. Prin activităţile desfăşurate, galeria susţine Timişoara în încercarea de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Comentarii

comentarii