Acasă Actualitate Gânduri de iarnă, la Buziaș

Gânduri de iarnă, la Buziaș

DISTRIBUIȚI

A apărut un nou număr al publicației ”Gânduri de iarnă”, sub egida Centrului medical pentru copii şi tineri “Cristian Şerban” din Buziaș. ”Revista noastră vă poate aduce plăcerea de a fi aproape de această extraordinară instituție medicală și de cei care au împărtășit din experiența și trăirile lor!”, este mesajul editorilor.

Unul dintre subiectele de mare interes este primul episod din istoria Centrului Cristian Șerban întinsă pe mai multe pagini, spusă chiar de fondator, prof. univ. dr. Viorel Șerban.

”Pentru că în anul care se apropie – 2022 – se vor împlini 25 de ani de când a luat naștere Centrul nostru, cred că este potrivit ca pacienții și familiile lor să afle sau, cei ce știu deja, să-și reamintească istoria lui și a Fundației ,,Cristian Șerban” care l-a înființat și s-a îngrijit ca el să funcționeze în condiții foarte bune.

Răspunsul la întrebarea, de ce simt oamenii nevoia să-și povestească viața și unele dintre înfăptuirile lor, poate fi bănuit.

Unii cred că existența lor a fost captivantă, chiar nemaipomenită, ca un adevărat roman, sau ,,ca în filme”, cum se spune, iar alții, că ea le-a fost plină de învățăminte pentru generațiile tinere, care pot învăța ce este bine să facă și să se ferească a repeta greșelile celor de dinaintea lor.

În ceea ce ne privește, socotim că a venit vremea să scriem, ca să se știe, chiar de la noi, fondatorii, cum s-a născut acest spital și ceea ce s-a petrecut și se petrece în el, de la punerea pietrei de temelie, și până astăzi. Astfel, vrem să lăsăm urmașilor date adevărate despre funcționarea Centrului, folositoare la luarea unor eventuale hotărâri privind dezvoltarea, în continuare, a acestuia. Căci, dacă nu o facem noi, nu va mai avea cine. Apoi, ne aflăm în cel de-al optzecilea an de viață (din 2018 au trecut deja 4 ani) și, cum niciun om nu știe când i se va rupe firul sau când îl va lăsa memoria, tot așa nu știm nici noi.

Trebuie să menționăm, încă de acum, că întregul patrimoniu imobil (adică clădirile și terenuri-le), precum și cea mai mare parte din cel mobil), în care Centrul funcționează, în mod gratuit, este și va fi proprietatea Fundației ,,Cristian Șerban”. Iar pentru evitarea oricărei confuzii, specificăm, pentru cei ce nu au apelat, încă, la Centru, că pacienții internati aici beneficiază de gratuitate, pentru că Cen- trul nu este un spital privat, ci unul public, cu tot ce presupune acest statut. Centrul Medical ,,Cristian Șerban” din Buziaș a fost construit, pus și menținut în stare de funcționare prin îndelungata trudă a familiei noastre, grav lovită de aripa morții, în tot ce am avut mai bun: Cristian, fiul nostru. Atunci, în vara lui 1991, eu și soția mea, doamna profesor Margit Șerban, Mama lui Cristi, cum îi ziceau colegii copilului nostru, aveam aproape 49 de ani (….)” – explică prof. dr. Viorel Șerban, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România.

Din sumar amintim: Lecție de educație medicală în diabet. Actualități în diabetul zaharat tip 1. COVID-ul și copiii cu diabet tip 1. Cărţi noi apărute în Centrul nostru în cursul anului 2021. Senzorii de glicemie. Ieri – dulci fetițe… azi – încrezătoare doctorițe sau Diabetul – vãzut de copii.

Comentarii

comentarii