Acasă Actualitate Gânduri şi soluţii pentru o criză economică mai uşoară…

Gânduri şi soluţii pentru o criză economică mai uşoară…

DISTRIBUIȚI

“Toate crizele care au existat în ultimul secol au avut o durată mai lungă sau mai scurtă, dar nu au fost veşnice”
Criza economică a afectat România. Se taie de peste tot – sporuri, salarii, bonuri de masă, se pun taxe şi parcă România tot nu reuşeşte să iasă din criză. Alţii au început să scoată, încet-încet, capul la lumină, dar la noi se pare că mai e, iar oamenii o duc parcă tot mai greu… “Privesc anul 2010 cu un optimism reţinut dintr-un simplu motiv – toate crizele care au existat în ultimul secol au avut o durată mai lungă sau mai scurtă, dar nu au fost veşnice”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte BNC al PNŢCD. Marius Popovici a ţinut strânse legăturile cu partenerii germani cât timp a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş (12 ani) şi continuă să facă acest lucru din postura de împuternicit al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, în relaţiile cu Austria şi Germania. Cunoaşte foarte bine realităţile din aceste două ţări, având dese relaţii şi vizite în Germania şi Austria.

“Un cont al orelor suplimentare lucrate fără plată, urmând ca pe perioadă de criză să se consume din acele ore, fără disponibilizarea personalului”

“Un gând pentru acest an este îndemnul meu către sindicate şi patronatele româneşti în a găsi o soluţie similară cu cea din Germania – pe timp de creştere economică s-a convenit pentru înfiinţarea unui cont al orelor suplimentare lucrate fără plată, urmând ca pe perioadă de criză să se consume din acele ore, fără disponibilizarea personalului. Conform acestui concept, numărul şomerilor nu a crescut în 2009 în Germania, lucru absolut remarcabil. În plus, în Germania săptămâna de lucru scurtată este un concept foarte vechi şi care a dat rezultate foarte bune”, spune Marius Popovici.

“Condiţia principală este ca economia românească să asigure acele produse pe care le doresc consumatorii români”

“Alt gând al meu se referă la speranţa ca creşterea de preţuri de la început de an 2010 să fie atenuată în următoarele luni prin intrarea în funcţiune a principiului de cerere şi ofertă, care va reduce din nou preţurile la consumator şi, sigur, spre satisfacţia acestuia. Condiţia principală este ca economia românească să asigure acele produse pe care le doresc consumatorii români”, spune Popovici.

Fonduri pentru investiţii locale
“În Occident, încă din trimestrul 2-3 al anului trecut, băncile au trecut pe câştig, acest lucru confirmând ieşirea din criza financiară. Sarcina şefilor de stat din Uniunea Europeană este ca marile instituţii bancare să accepte reglementări viitoare care să evite o altă criză financiară. În urma unei decizii a guvernului federal german, în primăvara anului trecut, în cadrul programului de relansare a economiei, una din componente a fost acordarea de fonduri în valoare de multe milioane de euro către deputaţii din parlamentul german pentru investiţii locale în domeniul infrastructurii, cultură, artă, monumente istorice şi altele”, mai spune Marius Popovici.

Comentarii

comentarii