Astăzi, oferta de jucării pentru copii este uriașă. Poţi găsi orice, pe toate gusturile şi preferinţele, pentru toate vârstele, pentru băieţi sau pentru fete. Sunt jucării din plastic, din lemn, din material natural, vopsite cu vopsea fără componente toxice, jucării din pluş, maşinuţe, roboţi, păpuşi, puzzle-uri, miniaturi, jocuri distractive, colective, câte şi mai câte.
Pe timpul comunismului, mai ales spre finalul său, prea multe nu aveai de ales. Aproape toţii copiii aveau acasă cam aceleaşi jucării. Multe erau fabricate la Timişoara.
Cine nu își amintește de tramvaiul realizat din tablă, o jucărie populară în România anilor ‘60-’80, care a fost fabricat de întreprinderea Agatex. La Agatex se făceau şi tamburinele, dar şi alte jucării din metal printre care și macheta avionului Tarom. Fabricarea ei a început în 1966. Această jucărie era copiată după un model de avion sovietic SU-124.
Recent, Muzeul Național de Istorie a României a postat pe pagina oficială de Facebook un articol despre jucăria fabricată la Timișoara.
”Realizată după un model de avion care nu a fost niciodată în dotarea companiei aeriene, macheta este în întregime din tablă litografiată, care nu se vopsea, fiind, practic, ca o coală de tipar. Macheta era în epocă era o jucărie scumpă, în 1971 costând 58 de lei, o sumă mare, pentru că, spre comparație, o prăjitură costa 1.60 lei. La o privire atentă, macheta nu respectă nici jumătate din standardele de securitate de astăzi, fiindcă are piese mici, care pot fi înghițite, are unghiuri tăioase și vopsea pe bază de plumb, astăzi fiind o știință întreagă în producția de jucării, astfel încât să nu se rănească niciun copil. Generații întregi, însă, s-au jucat cu astfel de jucării precum această machetă de avion și, din fericire, nu se cunosc sau, cel puțin, nu sunt consemnate accidente cauzate de aceste aspecte negative ale materialelor și modelelor”, spun cei de la Muzeul de Istorie a României.
O asemenea machetă se păstrează astăzi și la Muzeul Jucăriilor care aparține de Asociația Muzeul Jucăriilor din București.