Acasă Actualitate Genocidul bolnavilor?

Genocidul bolnavilor?

DISTRIBUIȚI

În marele scandal al medicamentelor, în ceea ce priveşte stabilirea preţului de referinţă, scandal ce durează de aproape o lună, Rodica Vlad, proprietara unui lanţ de farmacii în Timişoara, vine cu o soluţie: “Normal ar fi să existe liste pentru fiecare categorie socială: 1. una pentru cei săraci, cu medicamente foarte ieftine; 2. una pentru persoanele cu venituri medii, care plătesc o anumită sumă  la asigurările de sănătate lunar; 3. una destinată persoanelor cu venituri mari şi cu o contribuţie mult mai mare la asigurările de sănătate”, spune Rodica Vlad.  
 
Pacienţii sunt afectaţi dramatic

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) protestează şi acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de genocid împotriva pacienţilor din România. “Protestăm faţă de modul nedemocratic în care se promovează acest mecanism de compensare. În realitate, CNAS nu este interesată de opinia şi problemele pacienţilor. Solicităm în mod public CNAS să renunţe la această măsură care îi afectează dramatic pe toţi pacienţii”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC. “Da, e clar un genocid asupra bolnavilor, în primul rând că, anul acesta, nu au fost medicamente împotriva cancerului aproape deloc, pentru că marii importatori şi-au reexportat stocurile de medicamente pentru banii care le intrau imediat în conturi, ci nu la 290 de zile, adică de aproape un an. Este înfiorător. Atâta timp cât plăteşti în fiecare lună, ar trebui să ţi se deconteze în fiecare lună reţetele de către casa de asigurări”, a spus Rodica Vlad.

Consum excesiv de medicamente

Colegiul Medicilor din România apreciază că stabilirea preţului de referinţă pe clasa terapeutică ar fi o gravă eroare managerială şi medicală. CMR îşi manifestă indignarea faţă de faptul că, în forma finală a metodologiei privind implementarea noului preţ de referinţă pentru medicamente, numele său este asociat cu un act normativ care aduce lezare intereselor pacienţilor şi autonomiei profesionale a medicului. CNAS susţine că situaţia actuală este descrisă prin consum excesiv, progresiv şi disproporţionat cu posibilităţile sistemului şi nevoile asiguraţilor, accesibilitate la tratament redusă şi inegală, eficienţă limitată şi disproporţie evidentă între utilizarea medicamentelor generice şi originale. Nu în ultimul rînd, sistemul actual de prescriere şi eliberare a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală este unul impredictibil.  Contractul cadru pentru 2010 prevede introducerea, de la 1 iulie 2010, a noului preţ de referinţă pentru medicamente, respectiv o nouă modalitate de calcul bazată pe: calculul preţului de referinţă pe baza eficacităţii medicamentelor şi a dozelor zilnice standard universal acceptate; gruparea pe baza efectului de clasă; stabilitatea în timp a preţului de referinţă şi lărgirea utilizării medicamentelor generice.

Comentarii

comentarii