Acasă Politica Geoană, Antonescu, Iohannis şi Ciuhandu au semnat „Parteneriatul pentru Timişoara”

Geoană, Antonescu, Iohannis şi Ciuhandu au semnat „Parteneriatul pentru Timişoara”

DISTRIBUIȚI

Angajament pentru realizarea a 12 proiecte de importanţă majoră pentru Timişoara

De 1 decembrie, Gheorghe Ciuhandu – preşedinte CNC-PNŢCD, primarul municipiului Timişoara, Mircea Geoană – preşedinte PSD, candidat la Preşedinţia României, Klaus Iohannis – preşedinte FDGR, propus pentru funcţia de prim-ministru, şi Crin Antonescu – preşedinte PNL, au semnat, la Timişoara, „Parteneriatul pentru Timişoara”.

Textul Pactului de la Timişoara

 „Astăzi, 1 Decembrie 2009, la Timişoara, constatăm că, la 20 de ani de la momentul în care aici a izbucnit Revoluţia care ne-a adus libertatea, speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre timişoreni au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit. Astăzi, la 20 de ani de la începutul Revoluţiei, România este o ţară fără un guvern legitim, măcinată de conflicte artificiale, o ţară în prag de colaps economic. Incompetenţa, reavoinţă şi jocurile de interese ale celor care deţin în acest moment puterea politică în România se reflectă şi în plan local. Timişoara, considerată pe bună dreptate un model din punct de vedere administrativ, economic, social şi cultural pentru oraşele României, recunoscută ca Pol Naţional de Creştere în documentele oficiale ale statului român, este vitregită în favoarea unor comunităţi conduse de personaje obediente puterii centrale, membre ale grupurilor de interese care gravitează în jurul preşedintelui Traian Băsescu şi al guvernului PDL”, se spune în documentul de Parteneriat.
„La 20 de ani de la începutul Revoluţiei, timişorenii constată că oraşul lor este mereu pe ultimul loc în ceea ce priveşte interesul puterii centrale, alocarea de resurse pentru proiectele majore şi susţinerea proiectelor de interes municipal. De aceea, noi, semnatarii prezentului Parteneriat, împreună cu formaţiunile politice pe care le reprezentăm, ne asumăm obligaţia de a împlini aspiraţiile timişorenilor readucând Timişoara acolo unde îi este locul câştigat prin sacrificiu, prin muncă, printr-o administraţie corectă şi eficientă, dedicată interesului public”, precizează semnatarii documentului.

Principiile şi obiectivele care stau la baza Parteneriatului pentru Timişoara sunt: descentralizarea economică şi financiară; depolitizarea administraţiei publice; susţinerea tuturor proiectelor de importanţă majoră ale municipiului Timişoara.

Pentru îndeplinirea obiectivelor din Parteneriatul pentru Timişoara, semnatarii hotărăsc următoarele: susţinerea lui Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale; crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis.

Documentul prevede şi realizarea unor proiecte de importanţă majoră pentru municipiul Timişoara: acţionariat local CJT – PMT la Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara; construirea unui drum rapid Timişoara – Cenad, finalizarea centurii ocolitoare a municipiului Timişoara; înfiinţarea institutului oncologic Timişoara şi finalizarea clădirii spitalului; includerea Timişoarei în programul naţional de reabilitare a clădirilor istorice; transferul în administrarea Municipiului Timişoara din administrarea Ministerului Apărării Naţionale a unor locaţii care, din cauza restrângerii activităţii ministerului, nu le mai sunt necesare; construirea unei săli polivalente în apropierea stadionului Dan Păltinişanu; emiterea unei hotărâri de guvern pentru includerea unui teren în proprietatea Municipiului Timişoara şi în administrarea Consiliului Local în vederea extinderii Pieţei de Gros Timişoara în zona Ovidiu Balea; finanţarea lucrărilor de construcţie a centurii feroviere pentru traficul de persoane şi marfă; facilitarea negocierilor între reprezentanţii Municipiului Timişoara şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi cei ai CFR în vederea devierii/supraînălţării liniei de tren ce străbate centrul municipiului, producând perturbări majore de trafic urban; sprijin pentru acoperirea deficitului de teren în vederea reconstituirii precum şi a constituirii dreptului de proprietate; realizarea unei căi ferate directe Timişoara-Szeged.

Gheorghe Ciuhandu: „Toată lumea să ştie că cine îl votează pe Băsescu, votează comunismul”

Primarul Timişoarei a declarat că, după 6 decembrie, speră să avem un preşedinte al tuturor românilor. Gheorghe Ciuhandu spune că a ţinut ca pactul să fie semnat la Timişoara pentru că în urmă cu 20 de ani, prin sacrificiu, a pornit o revoluţie care, din păcate, s-a împotmolit. „Lumea să ştie că daca îl votează pe Băsescu, votează comunismul. Cred că duminică poporul român poate decide. Trebuie să schimbe macazul”. Ciuhandu spune că actul de la Timişoara înseamnă descentralizare şi autonomie, depolitizarea administraţiei şi susţinerea de către administraţia centrală a proiectelor europene. „Acel garant care va putea face acest lucru va fi viitorul preşedinte Mircea Geoană împreună cu viitorul premier Johannis. Îi mulţumesc domnului Crin Antonescu pentru exemplul pe care l-a dat prin depăşirea barierelor politice”.

Klaus Johannis: „Sper să reuşim să reunificăm societatea românească”

„Spun cu bucurie << La mulţi ani, de 1 Decembrie! >> pentru că şi strămoşii mei au votat pentru unificarea cu ţara. După discuţia de duminica am tras concluzia că suntem o echipă. După nici o zi are loc o reconciliere istorică. Cred ca este un început destul de bun. Domnule preşedinte Geoană vreau să vă felicit pentru acest pas care nu a fost uşor pentru partidul dumneavoastră. Este o reconciliere cu trecutul propriului partid, o reconciliere fără de care nu se poate face pasul către un viitor mai bun. România este iar divizată. Sper să reuşim să reunificăm societatea românească şi prin modul de abordarea al nostru ca echipă să mergem în această configuraţie mai departe”, a declarat Klaus Johannis.

Crin Antonescu: "Dacă am fi aplicat punctual 8 al declaraţiei de la Timişoara, Traian Băsescu ar fi trebuit să plece din politică"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat: „E una din zilele cele mai frumoase din activitatea mea politică, pentru că se întâmplă la 20 de ani de la Revoluţia din 1989. Ca preşedinte al PNL, salutăm acest document care se încheie astăzi între PNTCD, partenerul nostru istoric, şi PSD. Aş dori să remarc că asta înseamnă pluralism, democraţie, separarea puterilor în stat În ultimii cinci ani, ofensiva populistă de cea mai joasă speţă a preşedintelui şi a susţinătorilor săi au pus în discuţie acest fundament al democraţiei – pluralismul. Pentru cei care s-au arătat atât de orbi în partizanatul lor pentru Băsescu încât să ne culpabilizeze pentru prezenţa noastră aici, vă spun un singur lucru: daca am fi aplicat punctul 8 al declaraţiei de la Timişoara acum 20 de ani am fi fost departe. Dacă am fi aplicat punctul 8, nici eu, nici Mircea Geoană, nici Klaus Johannis şi nici Gheorghe Ciuhandu nu ar fi trebuit să plece din politică. Ştiţi cine trebuia să plece din politică dacă aplicam punctul 8 al declaraţiei de la Timişoara: Traian Băsescu. Va pleca oricum din politică”.

Mircea Geoană: „Suntem extrem de hotărâţi să putem să dam României o guvernare nouă până de Crăciun”

„Sunt un om care crede cu tărie că a venit clipa să ajungem la acest efort de reconciliere naţională. Documentul semnat are o mare încărcătură istorică. Suntem extrem de hotărâţi să putem să dam României o guvernare nouă până de Crăciun cu un prim ministru Johannis, o guvernare onestă, în interesul cetăţeanului, şi nu al grupurilor de interese. Suntem la Timişoara pentru a vă spune şi altceva: nu este suficientă majoritatea din Parlament. Proiectul naţional pe care-l lansăm la Timişoara se adresează şi societăţii civile. Am să chem naţiunea română să cream împreună un model de societate, aşa cum au făcut înaintaşii noştri. Nu mai este timpul să avem modele de import. Suntem aici garanţii unui alt mod de a face politică. De aici a pornit revoluţia română ale cărei deziderate nu au fost atinse în majoritate. Suntem aici ca să spunem că îi respectăm pe timişoreni. Voi fi pe 18 decembrie, ca preşedinte al României, la manifestarea pe care o vom aduce la 20 de ani de la revoluţie. Astăzi, noul tratat al UE intră în vigoare. Acest moment european ne obligă să găsim forţa de a ne afirma. După 6 decembrie, începem să construim împreuna. Această echipă nu e conjuncturală. Suntem aici oameni cu sensibilităţi ideologice diferite, dar care recunosc interesul naţional. Vom sprijini oameni de bună-credinţă care vor să contribuie la acest moment de răscruce”, a declarat Mircea Geoană.

Radu Sârbu: „Prevederile acestui protocol au fost aprobate de Corneliu Coposu, constituie voinţa seniorilor partidului”

Preşedintele PNŢCD, Radu Sârbu, a invocat moştenirea lui Corneliu Coposu pentru a justifica reconcilierea cu PSD şi i-a îndemnat pe susţinătorii şi simpatizanţii partidului să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pentru Mircea Geoană. Sârbu a subliniat că „prevederile acestui protocol au fost aprobate de Corneliu Coposu, constituie voinţa seniorilor partidului şi nu vizează doar într-o reconciliere intre două partide, ci una la nivelul societăţii româneşti”.

 

Comentarii

comentarii