Acasă Economic Georgică Cornu a făcut un denunț penal împotriva fostului asociat, Lucian Caraiman....

Georgică Cornu a făcut un denunț penal împotriva fostului asociat, Lucian Caraiman. Victimă colaterală este fostul secretar de stat, Eusebiu Pistru

1153
DISTRIBUIȚI

cornu caraimanPreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Georgică Cornu, a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara un denunț penal împotriva lui Lucian Caraiman fost președinte al Consiliului de Administrație al SC Confort SA și a Luminiței Turcea, director al companie Auto Technic SRL Arad. Cornu susține că cei doi au delapidat SC Confort SA cu suma de 733.600 de euro şi 300.000 de lei. Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului de pe lângă Ministerul Justiției, SC Auto Technic SRL are sediul social în Municipiul Arad, pe Calea Zimandului FN, iar la capitolul „Asociați persoane fizice” este trecută o singură persoană ca asociat unic: Pistru Popa Eusebiu Manea. Starea actuală a firmei este: „urmărire penală, funcțiune”.
Conform denunțului depus de Cornu, Lucian Caraiman a încheiat cu Luminiţa Turcea trei contracte de prestări servicii, iar ulterior s-au emis mai multe facturi în baza cărora SC Confort SA a plătit SC Auto Technic SRL suma de 733.600 euro şi 300.000 lei. ”Astfel a fost încheiat contractul nr. 101 P – închirieri care prevedea că SC Confort SA a închiriat de la SC Auto Technic SRL pentru o perioadă de 4 luni un număr de 8 autoturisme pentru suma de 300.000 lei fără TVA (372.000 lei cu TVA) . Ori, SC Confort SA nu avea nevoie să închirieze aceste autoturisme deoarece avea deja închiriate mai multe autoturisme de la alte firme din grup (Grup Met-Car, MCT Impex, Tantal, etc.). A fost încheiat şi contractul de închiriere nr.102 P – închirieri (12.10.2010) care prevedea că SC Confort SA închiriază de la SC Auto Technic SRL un autotrailer Ford cu nr.AR 10 PIS şi un microbuz transport marfa marca Ford. De asemenea, SC Confort SA nu avea nevoie să închirieze aceste autovehicule, în primul rând pentru că microbuzul marca Ford fusese cumpărat de către SC Confort SA în cursul lunii decembrie 2009, iar trailerul cu siguranţă nu era necesar pentru că, după cum am mai spus, erau mai multe firme în grup care închiriaseră către SC Confort SA astfel de utilaje. Un semn de întrebare se ridică şi pentru că factura pentru întreg preţul contractului a fost emisă la data încheierii contractului . Ori, factura urma a fi făcută pe măsură ce SC Confort SA ar fi beneficiat de respectivele utilaje pentru că altfel plata urma să se facă dar pe parcurs, datorită a diferite cauze SC Confort SA să nu poată beneficia de respectivele utilaje (defecţiuni, accidente, etc.). Tot Lucian Caraiman a mai încheiat cu SC Auto Technic SRL un contract de prestări servicii (nr.101 P – service 30.04.2010) care prevedea că SC Auto Technic SRL urma să asigure verificarea generală şi reparaţii generale pentru 253 de vehicule rutiere. Respectivul contract cuprindea clauze care asigurau SC Auto Technic SRL o serie de avantaje: durata contractului nu era determinată (până la concurenţa sumei de 100.000 euro cu TVA inclus), factura era emisă o singură dată, la încheierea contractului. Deoarece nu era specificat un mod de calcul a fiecărei verificări sau reparaţii, se permitea SC Auto Technic SRL să perceapă orice preţ pentru servicii, SC Confort SA fiind obligată să plătească deoarece îşi însuşise respectiva factură . Ori, nici un beneficiar nu ar accepta un astfel de contract decât dacă sunt alte interese. Pe de altă parte, SC Confort SA nu era proprietarul utilajelor care urma să fie verificate sau reparate şi nu avea dreptul să ia decizii cu privire la efectuarea de servicii ca cele menţionate în contract”, se precizează în denunțul penal.
”În urma analizării documentelor de plată am constatat că există 2 ordine de plată (3506/30.12.2009 şi 1160/2011) pe care apare o semnătură ca fiind a mea, eu nerecunoscând această semnătură. Am făcut şi o expertiză care mi-a confirmat că nu este semnătura mea . Deci s-a uzat dc un fals (semnătură falsă) pentru a se face anumite plăţi”, spune Georgică Cornu.
În perioada derulării celor trei contracte Eusebiu Pistru era secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, minister la care firma Confort este ”abonată” cu mai multe contracte grase. Pe de altă parte, Luminiței Turcea, directorul companie Auto Technic, este cumnata lui Pistu, sora soției acestuia Geanina Pistru, fost viceprimar al Aradului. Firma Confort a avut în acea perioadă și numeroase contracte cu Primăria Arad.

Comentarii

comentarii