Acasă Administraţie Gestionarea celor 160.000 de tone de deşeuri devine o problemă tot mai...

Gestionarea celor 160.000 de tone de deşeuri devine o problemă tot mai complicată în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Retim  statie sortareGestionarea celor 160.000 de tone de deşeuri pe an produse în Timişoara începe să devină o problemă tot mai complicată, dat fiind că de la 1 ianuarie 2017, autorităţile locale vor trebui să plătească 80 de lei pe tona depozitată.
Mai mult, din ianuarie 2018, suma va creşte la 120 lei pe tona care va fi depusă la depozitul de la Ghizela. Prin urmare, obiectivul principal în 2016 este reducerea acestei cantităţi enorme de gunoaie, produsă de timişoreni.
„Noi trebuie să găsim soluţii şi să stopăm depunerea deşeurilor în cantităţi mari şi să le valorificăm”, a declarat Gheorghe Para, directorul Retim, marţi 21 iunie, cu prilejul prezentării conferinţei internaţionale „Eco Energy 2016 – Echipamente, tehnologii și soluții de mediu & energie regenerabilă”.
 Cum trebuie să se facă aceasta? Prin aplicarea eficientă a colectării selective. Toate deşeurile de metal, carton, hârtie, sticlă trebuie să fie strânse de la sursă (locuinţa timişoreanului), pentru a nu mai ajunge la depozitul final. La staţia de sortare Retim, se colectează în proporţie de 40% din aceste deşeuri valoroase, se ambalează în baloţi şi sunt trimise la fabrica de ciment, unde devin combustibil.  Staţia de sortare ar putea să furnizeze cantitatea de combustibil necesară Colterm pentru 20% din consumul anual, aproximativ cât este necesar pentru producerea apei calde.
„Deşeurile trebuie gestionate eficient, valorificate şi nu supuse depozitării. Deşeurile sunt o sursă de combustibil şi energie foarte importantă şi care este mai constantă decât cărbunele şi chiar decât petrolul, la ora actuală”, a spus Para. Trebuie să amintim că Retim nu percepe taxă pentru deşeurile selective.

Comentarii

comentarii