Acasă Actualitate Gheorghe Ciuhandu ar putea semna Pactul primarilor pentru energii regenerabile locale

Gheorghe Ciuhandu ar putea semna Pactul primarilor pentru energii regenerabile locale

DISTRIBUIȚI
Peste 1.700 de oraşe din Europa au aderat la convenţie, angajându-se să reducă cu cel puţin 20% emisiile de CO2 până în 2020, pe teritoriile lor
 
Convenţia primarilor pentru energii regenerabile locale este o iniţiativă a Comisiei Europene de a încerca să implice comunităţile locale din Europa în lupta împotriva încălzirii globale, reducând considerabil emisiile de CO2.

 Timişoara ar putea adera la convenţie în cazul în care consilierii municipali vor aproba prin vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea "Strategiei locale privind schimbările climatice şi a Planului strategic de acţiuni privind combaterea, atenuarea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice în municipiul Timişoara", prin care se aprobă şi aderarea şi împuternicirea semnării acestui document de către primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. 
Ideea convenţiei este una pe cât de logică, pe atât de lăudabilă, de a unii, sub umbrela luptei împotriva emisiilor de CO2, autorităţile naţionale, regionale şi locale. Însă colaborarea dintre municipalitatea timişoreană şi unii reprezentanţi ai guvernului în Timiş, sufocată de diverse interese şi populism, i-ar face probabil şi pe cei mai optimişti membri ai Comisiei Europene să se ia cu mâinile de cap. 
 
Obligaţii şi beneficii
 
Unele din obligaţiile pe care comunităţile semnatare şi le asumă, după iscălitura dată de primar, sunt: “să depăşească obiectivele stabilite de UE pentru 2020, reducând cu cel puţin 20% emisiile de CO2 pe teritoriile noastre respective, prin punerea în aplicare a planului de acţiune privind energia durabilă în acele domenii de activitate care intră în competenţele noastre; să elaboreze un inventar de bază privind emisiile, pe care să se sprijine planul de acţiune privind energia durabilă; să mobilizeze societatea civilă din zonele lor geografice pentru a participa la dezvoltarea planului de acţiune, prezentând în linii generale politicile şi măsurile necesare pentru realizarea obiectivelor acestui plan; să organizeze „zile ale energiei” sau „zile ale Pactului oraşelor”, în cooperare cu Comisia Europeană şi cu alte părţi interesate, pentru a permite cetăţenilor să beneficieze în mod direct de posibilităţile şi avantajele rezultate din utilizarea mai inteligentă a energiei; să participe în mod activ la Conferinţa europeană anuală a primarilor pe tema „Energie durabilă pentru Europa””. În 9 martie 2007, Uniunea Europeană a adoptat pachetul „Energie pentru o lume în schimbare”, angajându-se unilateral să reducă emisiile de CO cu 20% până în anul 2020, prin creşterea cu 20% a eficienţei energetice şi prin atingerea unui procent de 20% de energie obţinută din surse regenerabile în mixul energetic. Acum, semnatarii pactului se angajează să depăşească, până în 2020, target-ul de 20% fixat de UE. Domeniile în care emisiile de CO2 pot fi reduse sunt: transport, domeniu energetic, rezidenţial, instituţional, deşeuri, agricultură/spaţii verzi, apă, industrie/mediul de afaceri.
Municipalităţile semnatare aderă voluntar la convenţie, beneficiind de asistenţă, sprijin tehnic şi chiar financiar din partea Comisiei Europene şi având acces la know-how-ul celorlalte oraşe participante. Pe lângă aceste beneficii, cel evident se referă la creşterea calităţii traiului în comunităţile implicate, prin reducerea emisiilor de CO2. 
 
Semnatari
 
1.761 de oraşe din Europa, dar şi Buenos Aires, din Argentina şi Christchurch, din Noua Zeelandă, au aderat la Convenţia primarilor pentru energii regenerabile locale. Spania este lider detaşat la numărul de oraşe participante, cu 680, în timp ce din România, participă deocamdată 18 localităţi: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Baia Mare, Bistriţa, Braşov, Bucureşti (Sectorul 1), Craiova, Giurgiu, Mizil, Olteniţa, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa, Slobozia, Târgovişte, Târgu-Jiu, Vaslui şi Zimnicea. 
 

Comentarii

comentarii