Acasă Eveniment Gheorghe Ciuhandu: “Greva angajaţilor din primărie este îndreptăţită”

Gheorghe Ciuhandu: “Greva angajaţilor din primărie este îndreptăţită”

DISTRIBUIȚI

“Le respect oamenilor dreptul de a protesta, însă i-am rugat să fie riguroşi, să se conformeze legii, pentru a nu exista probleme”, spune edilul-şef al Timişoarei
Sindicatul Liber din Primăria Timişoara anunţa, încă de săptămâna trecută, că ziua de marţi, 2 februarie, va debuta în instituţia de pe CD Loga nr. 1 cu o grevă de avertisment de două ore. Funcţionarii din Primăria Timişoara sunt nemulţumiţi, la fel ca şi alţi bugetari, de măsurile impuse de guvern în urma cărora aproximativ 17.000 de angajaţi din sistemul administrativ vor fi disponibilizaţi. Din Primăria Timişoara ar urma să fie disponibilizaţi aproximativ 110 de persoane, cu toate că nici în prezent, organigrama instituţiei nu este completă. Aproape 480 de angajaţi are acum primăria şi trebuie să reducă personalul până la 362, conform măsurilor impuse de Guvernul Boc. Angajaţii din Primăria Timişoara au optat pentru un soi de grevă japoneză, cei mai mulţi desfăurându-şi normal programul, pentru a nu li se tăia de la salariu cele două ore nemuncite. Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber din Primăria Timişoara, crede însă că asupra oamenilor s-au făcut presiuni, neputând să-şi explice de ce unii nu au devenit “spărgători” de grevă după ce semnaseră pentru acţiunea de protest. “Le respect oamenilor dreptul de a protesta, însă i-am rugat să fie riguroşi, să se conformeze legii, pentru a nu exista probleme”, spune edilul-şef al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, explicând: “Am pretins ca la casierii şi la registratură, conform legii şi bunului-simţ timişorean, să se lucreze pentru a nu fi afectaţi cetăţenii”.

Guvernul dă cu autonomia locală de pământ

”Proiectul de lege privind normativele de personal pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice din subordinea acestora prin aplicarea căreia s-ar ajunge la disponibilizarea a aproximativ 17.000 de angajaţi din sistemul administrativ încalcă flagrant principiile fundamentale ale autonomiei locale şi ale descentralizării administraţiei publice locale.
O simplă privire asupra proiectului de lege ne arată faptul că acesta a fost gândit fără consultarea reprezentanţilor administraţiei publice locale şi fără a se ţine cont de necesităţile existente pe plan local”, spune Gheorghe Ciuhandu, nemulţumit şi de criteriile de disponibilizare. Edilul-şef crede că primii care ar trebui să plece sunt cei care au avut de-a face cu comisiile de disciplină. “Criteriile de disponibilizare a angajaţilor nu ţin cont de performanţele acestora fiind, în principal, criterii de ordin social”, spune Ciuhandu, explicând că şi criteriul social este totuşi foarte important.
“Toate măsurile mai sus-amintite luate de actualul guvern român, şi împotriva cărora protestează şi sindicatele din administraţie prin greva de avertisment de astăzi (n.r. – marţi), sunt în totală contradicţie cu angajamentele asumate în faţa organismelor internaţionale, încălcând principiile autonomiei locale şi ale descentralizării administraţiei publice locale”, încheie Ciuhandu, declarând că mare parte din doleanţele protestatarilor sunt întemeiate. Protestul angajaţilor din administraţie îşi derulează următorul episod în 12 februarie, când  va fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, de către angajaţii din administraţie din Timiş şi din întreaga ţară, conform spuselor lui Tiberiu Negrei.

Comentarii

comentarii