Acasă Economic Grapini: Lipsa de control a mărfurilor non-UE intrate pe piața comună a...

Grapini: Lipsa de control a mărfurilor non-UE intrate pe piața comună a cauzat pierderi serioase producătorilor UE

DISTRIBUIȚI

grapini aL

ipsa de control a mărfurilor intrate pe piața europeană din spațiul non-UE a cauzat pierderi producătorilor români, ca de altfel cei europeni în general, fiind necesară o Directivă europeană pentru certificare, etichetare și calitate a produselor, a susținut vineri, într-o conferință de presă, eurodeputata PC Maria Grapini.

“Degeaba ne-am pus noi tot felul de condiții de calitate între noi, în cadrul UE, dacă ponderea mărfurilor care se consumă pe piața UE este din non-UE și nu protejezi cetățeanul. Comisia din care fac parte (de Reglementare a pieței interne a UE-n.n) include și protecția consumatorului. De aceea am solicitat, în proiectul de buget pe anul 2015, suplimentarea cu 3 miliarde de euro a capitolului legat de Funcționarea și dezvoltarea pieței interne a UE, în special în materie de certificare și de apropiere sectorială”, a afirmat Grapini. Europarlamentarul consideră că piața internă comunitară nu este suficient de bine reglementată și protejată, pentru că nu există măsuri de apărare comercială împotriva intrărilor din piețele exterioare Pieței Comune. “Trebuie să văd ce intră, pentru că dacă nu supraveghezi intrările din țările non-UE, distrug — și așa s-a și întâmplat în acești ani—, producătorii din Piața Europeană, care nu pot să țină piept avalanșei de produse contrafăcute, cu preț foarte mic, de dumping, necertificate, pentru că certificările costă”, a explicat Maria Grapini.
Până în 11 august, europarlamentarii pot avansa propuneri și observații pe proiectul de buget pe 2015 al UE, europarlamentarul PC propunând o suplimentare cu 1 miliard de euro la capitolul Cheltuieli de sprijin pentru competitivitatea IMM-urilor. “Este un capitol dedicat IMM-urilor, dar din păcate, România a fructificat foarte puțin. Sper ca aducând și informații să putem ajuta IMM-urile să pună proiecte finanțabile și să atragă și ele acești bani. La Orizont 2020 s-au depus direct la UE 2.662 de proiecte din țări ale Uniunii și, din păcate, din cele 41 de proiecte ale României nu a fost selectat niciunul”, a menționat parlamentara europeană. Tot pentru sprijinirea IMM-urilor, Grapini propune extinderea la scară unională a unui proiect pe care l-a inițiat în perioada în care a ocupat funcția de ministru al IMM-urilor, cel privind “apropierea sectorială”. “Am constatat că, în România, un mare operator economic are mii de subfurnizori pentru a funcționa. IMM-urile sunt cele mai indicate să fie furnizori. În România se fac foarte multe lucruri de care nu se știe în afară. De aceea spun că apropierea sectorială nu și-o pot permite IMM-urile, iar eu am făcut acest proiect în România și sper să se accepte și în UE. Este un ajutor concret pentru IMM-uri”, susține lidera conservatorilor timișeni.

Comentarii

comentarii