Acasă Cultura Gravity – un spațiu în care materialitatea și relaționarea dispar – la...

Gravity – un spațiu în care materialitatea și relaționarea dispar – la Casa Artelor Timișoara

1693
DISTRIBUIȚI

Gravity – instalația video a artistei franceze Josépha Blanchet – va avea loc la Casa Artelor din Timișoara, în perioada 28 septembrie – 21 octombrie, iar cocktailul de deschidere va avea loc, luni, 2 octombrie, de la ora 19:00, în Curtea cu Castan.

Josépha Blanchet interoghează această posibilitate – a existenței ființei umane într-un spațiu negativ, nedescoperit încă, posibil, dar improbabil la nivelul percepției. Un spațiu în care materialitatea, relaționarea sau contextualizarea dispar, pentru a descoperi ființa prin intermediul mișcării. Ontologia mișcării devine cheia de descifrare a esenței umane, iar ritmul vizual și sonor stabilit de artistă creează o punte între spațiul său interior (devenit exterior prin proiecția video) și spațiul exterior al spectatorului (ce urmează să devină interior). Spațiul este un moment fundamental al lumii reale, nimic din ceea ce există nu este în totală “singurătate”, totul izvorăște dintr-o serie de conexiuni spațiu-timp. Or tocmai aceasta este (im)posibilitatea pe care artista o provoacă. Dorința de a pune ființa umană în eventualitatea lipsei tuturor acestor factori, pentru a crea un spațiu non-spațiu destinat unei libertăți totale, în care corpul uman devine un nexus de posibilități, iar mișcarea este cea care dictează experiențele –se arată în catalogul de prezentare a evenimentului.

Josepha Blanchet s-a născut în 1985, la Toulouse (Franța) și a absolvit, în anul 2010, Universitatea de Arte din Toulouse – specializarea pictură. Practica sa artistică este orientată spre video și fotografie, deși tehnica picturală încă transpare în lucrările sale, care au în centru figura umană și modul în care corpul omenesc este reprezentat în raport cu lumea exterioară, dar și cu cea interioară, arta sa situându-se la limita dintre oniric și real, într-o succesiune vibrantă de imagini.
META Spațiu – organizatorul evenimentului – dezvoltă proiecte de artă contemporană pentru a sprijini și a prezenta activitatea unor artiști români, dar și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă intensă asupra scenei artistice central-europene.

 

Comentarii

comentarii