Acas─â Editorial Grimasa lui Klaus Iohannis

Grimasa lui Klaus Iohannis

628
DISTRIBUIȚI

Congresul PNL de la Bucure╚Öti, de s├ómb─ât─â, 25 septembrie, va l─âsa un gust amar ├«nc─â mult─â vreme de acum ├«ncolo. Despre acest congres se va vorbi ├«nc─â mult ╚Öi bine (sau r─âu), falia desprins─â din PNL, chiar dac─â nu oficial, se va sim╚Ťi mult timp afectat─â. Persoanele de bun sim╚Ť nu s-au putut bucura nici la huiduieli, nici la scand─âri, mai ales c─â ele erau, ├«n mod evident, regizate, chiar dac─â nu artistic. Rezultatele se cunosc, erau previzibile, dar pe mine m-a intrigat un detaliu pe care nu l-a╚Ö neglija. Momentul discursului pre╚Öedintelui Klaus Iohannis, momentul sus╚Ťinerii lui Florin C├«╚Ťu, printr-un discurs scris, ca de obicei, citit cu inflexiunile specifice, dar f─âr─â acele nuan╚Ťe numite ÔÇŁsare ╚Öi piperÔÇŁ, f─âr─â ca dovezile de ├«ncredere ├«ntr-unul dintre candida╚Ťi s─â fi fost probate printr-o retoric─â demn─â de o amintire de neuitat. Ceea ce s-a petrecut ├«n timpul discursului, asta  devine interesant…Klaus Iohannis vorbea, adic─â citea cu voce tare, iar sala ova╚Ťiona ÔÇŁOrban, Orban!ÔÇŁ.  De undeva, din spate, se mai auzea ╚Öi c├óte o huiduial─â. Chiar dac─â era grosolan momentul, nici o clip─â nu i-a trecut prin minte s─â se opreasc─â, s─â priveasc─â spre grupul rebel, s─â le spun─â ceva, cu un fel de elegan╚Ť─â regal─â. Ah, nu! Nu era rege, era pre╚Öedinte…Nu i-a trecut prin minte s─â opreasc─â din ÔÇŁmersul vorbelorÔÇŁ, s─â construiasc─â o privire lung─â ╚Öi semnificativ─â, care poate i-ar fi jenat pe vocalii s─âlii. Momentul a devenit penibil, de un penibil aproape ru╚Öinos. La un moment dat, ├«n vreme ce scand─ârile se intensificau, totu╚Öi, Klaus Iohannis a f─âcut ceva. A eliberat un r├ónjet, o grimas─â, un fel de z├ómbet de suficien╚Ť─â, ├«nso╚Ťit de o privire sfid─âtoare, ceva de genul: ÔÇŁHaide╚Ťi, voi striga╚Ťi, eu decid. Inutil ceea ce face╚Ťi!ÔÇŁ.

Pentru ce ╚Öi pentru cine acea grimas─â? Mesajul spre protestatari e simplu de ├«n╚Ťeles. Dar, ├«n mod evident, la o analiz─â mai detaliat─â, am putea trage concluzii mai serioase. Scena era preg─âtit─â, regizorul era slab, scenariul previzibil, actorii, mai mult amatori, dar cu lec╚Ťiile f─âcute, parc─â copiate de undeva, marca mediocrit─â╚Ťii, ╚Öi totu╚Öi se cuno╚Ötea finalul! Nu mai este nimic incitant atunci c├ónd se cunoa╚Öte finalul. E ca la citirea unei c─âr╚Ťi, cu pauze, apoi cu cititul finalului, f─âr─â efortul ╚Öi bucuria de a p─âtrunde con╚Ťinutul real. E ca la un film, cu ner─âbdarea unor spectatori care citesc finalul ├«ntr-o cronic─â. Penibil.

De ce a fost nevoie de acest gest al pre╚Öedintelui Iohannis? Fie nu s-a ab╚Ťinut, a dorit s─â puncteze momentul, fie ÔÇŁi-a sc─âpatÔÇŁ atitudinea, destul de nimerit─â pe atmosfera s─âlii. Un fel de replic─â. Un fel de ÔÇŁaici sunt eu!ÔÇŁ. Doar c─â un pre╚Öedinte neutru, al tuturor celor ce ÔÇŁsunt ╚Öi vor r├óde la soareÔÇŁ, acela se ab╚Ťine. Acel pre╚Öedinte nu se d─â pe m├óna golanilor sau a rebelilor, indiferent cine ar fi ei. Un pre╚Öedinte… constitu╚Ťional nu arat─â apartenen╚Ťa sa ├«ntr-un grup, indiferent cine ╚Öi ce este acel grup. ├Än plus, o atitudine s─âseasc─â era mai pu╚Ťin expresiv─â, ╚Öi asta ar fi  rezolvat cumva suspiciunile.

Klaus Iohannis a ales s─â-╚Öi lase grimasa ├«n tabloul congresului PNL. Am v─âzut asta. Nu mi-a pl─âcut…

Comentarii

comentarii