Acasă Actualitate Grindeanu: ”I-am cerut prefectului să-şi retragă atacul”

Grindeanu: ”I-am cerut prefectului să-şi retragă atacul”

DISTRIBUIȚI
altViceprimarul Grindeanu i-a cerut prefectului Băcală să-şi retragă atacul vizavi de majorarea preţului de facturare a gigacaloriei, pentru că astfel blochează şi ajutoarele oferite familiilor sărace
 
În luna iulie, Consiliul Local Timişoara aproba prin vot o hotărâre care viza majorarea cu 15% a preţului de facturare a gigacaloriei la populaţie. În paralel, consilierii municipali hotărau ca ajutoarele oferite familiilor sărmane să crească tot cu 15 procente. Ulterior, prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a atacat hotărârea e consiliu local, iar termenul de judecată pentru această problemă este ianuarie 2010.

 Problema este, spune viceprimarul Sorin Grindeanu, că nu mai există cadru legal pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire familiilor sărace, întrucât o mai veche hotărâre de consiliu stabilea ajutoarele doar până în aprilie 2009, iar cea atacată de prefect blochează şi adoptarea uneia noi, blocând totodată şi plăţile. „Nu cred că domnul Băcală a fost bine informat, pentru că sunt convins că e un prefect de bună credinţă, care s-a lăsat însă atras în diferite jocuri politice. E bine ca înainte de astfel de acţiuni, să existe consultări”, spune Grindeanu. „Ne aflăm în cea mia proastă situaţie pentru familiile cu venituri mici. Sper ca în zilele următoare să găsim o soluţie pentru aceste familii. E inacceptabil unde s-a ajuns. Suntem încă cu preţul vechi de facturare, dar nu mai putem da ajutoare pentru încălzire, de care beneficiau aproximativ 15.000 de familii. I-am cerut prefectului să-şi retragă atacul”, mai spune Sorin Grindeanu. Adrian Orza, deasemnea viceprimar al Timişoarei, se declară la fel de nemulţumit de situaţia creată. „Anii electorali produc efecte dăunătoare”, spune Orza, explicând că ar trebui lăsate de-o parte discursurile politicianiste. 
 
„Riscăm să apară teracote prin blocuri”
 
Conform dispoziţiilor trasate de Uniunea Europeană, până în anul 2015, preţul de producţie alalt gigacaloriei va trebui egalat cu preţul de facturare a căldurii la populaţie, lucru care va trebui să se întâmple şi în Timişoara. În prezent, dacă preţul de producţie al gigacaloriei la Colterm este de aproximativ 288 de lei, căldura ajunge la populaţie cu doar 162 de lei/Gcal, preţul fiind subvenţionat de guvern şi municipalitate. În urma majorării cu 15%, timişorenii ar fi urmat să plătească 187 de lei/Gcal, subvenţia acordată de municipalitate fiind redusă. Faptul că se blochează paşii de egalizare a preţului de facturare cu cel de producţie ne va duce în situaţia Bucureştiului, unde Radet-ul este pe butuci, spune Adrian Bodo, directorul Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara. „Păstrarea preţului mic de facturare pune presiune pe bugetul local, având ca rezultat că ori plesneşte bugetul, ori plesneşte furnizorul de energie termică. La Timişoara nu are voie să se întâmple aşa ceva. Aici nu e Moldova Nouă, să apară teracote prin blocuri. Iar printre blocuri trebuie să construim parcaje, nu sobe şi depozite de lemne”, spune Bodo.

Coltermul, eficient sau nu?
 
Societatea de termoficare a Timişoarei, Colterm, are importante datorii, atât către furnizori, cât şi pentru acoperirea unor credite contractate. Colterm se află într-o situaţie delicată, aşteptând, pe de o parte, bani restanţi ce ar trebui să-i primească de la guvern şi de la municipalitate, dar având mari dificultăţi, în acelaşi timp, de a-şi achita propriile datorii. Majorarea preţului de facturare a gigacaloriei, pe lângă faptul că este justificată şi de directivele trasate de Uniunea Europeană, este un efort de salvare a Coltermului. Multe voci susţin că primul pas care ar fi trebuit făcut este de rentabilizare a Coltermului, asta înainte de a umbla la preţul facturat timişorenilor. În această perioadă, 130 de angajaţi ai Colterm sunt trecuţi în şomaj tehnic, iar reprezentanţii societăţii explicau, săptămânile trecute, că va avea loc o restructurare la toate nivelele, însă după o analiză atentă şi negocieri cu sindicatele. 
 

Comentarii

comentarii