Acasă Eveniment Grindeanu trage un semnal de alarmă pentru Clinica “Bega”

Grindeanu trage un semnal de alarmă pentru Clinica “Bega”

DISTRIBUIȚI

Sorin GrindeanuDeputatul PSD de Timiş Sorin Grindeanu a tras, miercuri, un serios semnal de alarmă în privinţa situaţiei dezastruoase în care a ajuns Clinica de Obstetrică – Ginecologie „Bega” din Timişoara, din cauza lipsei de personal. Săgeata a fost aruncată, în Parlamentul României, direct către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Nu cu mulţi ani în urmă, la maternitatea din capitala Banatului aveau loc mai multe premiere naţionale. De toate s-a ales acum doar praful…

Maternitatea sfidează legea, prin lipsa de personal

„Această unitate medicală de excepţie este astăzi în situaţia de a funcţiona cu o singură sală de naşteri, din cauza lipsei de personal. În situaţia în care multe asistente au plecat să lucreze în clinici private din oraş sau chiar în străinătate, pentru salarii mai mari şi condiţii mai bune, clinica ar trebui să angajeze personal nou, lucru imposibil din cauză că posturile sunt blocate. Mai mult, singura sală de naşteri încă funcţională are personal insuficient. Asistentele care asigură supravegherea pacientelor au sute de ore suplimentare prestate, dar nu pot beneficia de ele din cauza lipsei de personal. Şi la terapie intensivă, la secţia de obstetrică, la ginecologie şi la urgenţe, personalul este insufiecient”, a spus Grindeanu. Deputatul PSD de Timiş îi cere ministrului Sănătăţii soluţii pentru a gestiona situaţia inacceptabilă de la Timişoara. Maternitatea din capitala Banatului funcţionează în prezent cu un deficit de 22 de asistente, adică cu jumătate din cât prevede legea. Grindeanu cere, de asemnea, şi deblocarea urgentă a posturilor din sănătate.

Maternitatea premierelor naţionale…

În 1995, Maternitatea „Bega” puncta două premiere româneşti – realizarea fertilizării in vitro şi a embriotransferului uman în România, prima premieră, şi, a doua, înfiinţarea primului Centru de Laparoscopie, Chirurgie laparoscopică şi Fertilizare in vitro. În 1996, la aceeaşi maternitate timişoreană, aveau loc – naşterea primului copil conceput in vitro, în România şi conceperea primului copil prin embriotransfer la mamă purtătoare, realizari incontestabile ale echipei coordonate de profesorul Ioan Munteanu. Maternitatea „Bega” a deschis o nouă cale în medicina românească, a venit în sprijinul multor cupluri care îşi doreau copii şi a făcut posibilă naşterea a mii de bebeluşi concepuţi prin fertilizare in vitro, o metodă considerată astăzi una dintre cele mai mari reuşite medicale ale secolului al XX-lea, premiată cu Nobel în anul 2010.

Comentarii

comentarii