Acasă Actualitate Gripa de origine porcină a ajuns la Timişoara

Gripa de origine porcină a ajuns la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Pandemia se extinde !
În România, duminică, 14 iunie, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu gripa nouă se ridica la 16. Nouă persoane sunt deja externate vindecate. Timişenii, în caz că… să se prezinte la – Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara, de la Pădurea Verde.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" a confirmat un caz de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1, în Timişoara. Este vorba tot despre un caz de import, o fetiţă sosită împreună cu străbunica sa de pe continentul nord-american, la sfârşitul săptămânii trecute, pe aeroportul din Timişoara. Copilul a fost internat, împreună cu străbunica, la spitalul de boli infecţioase din Timişoara. Aici, primeşte tratament cu antivirale şi supraveghere medicală. Împreună cu epidemiologii de la Institutul de Sănătate Publică Timiş, s-a inceput ancheta epidemiologică. Străbunica fetiţei a fost internată doar ca însoţitoare, ea neprezentând deocamdată niciun simptom de boală.

Starea fetiţei este bună

De asemenea, duminică, 14 iunie, au mai fost confirmate două cazuri de pripă de origine porcină, la Bucureşti. Părinţii bărbatului de 37 de ani care a sosit în data de 10 iunie din Canada au fost şi ei depistaţi pozitiv în urma probelor de laborator. De sâmbătă seara, oamenii se află internaţi în Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, alături de baiatul lor şi soţia acestuia. Pe teritoriul României, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu gripa nouă se ridică la 16. Dintre acestea, 9 persoane sunt deja externate vindecate. Toţi pacienţii internaţi, atât cei din Bucureşti, cât şi fetiţa aflată la Timişoara au o evoluţie favorabilă.
Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac a declarat că pandemia de gripă anunţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, joi, 11 iunie, are un nivel moderat. Ministrul atrage atenţia că, în ţara noastră, viaţa trebuie să decurgă absolut normal şi populaţia nu trebuie să fie afectată şi să intre în panică. Totul este sub control – cazurile existente pot fi tratate fără probleme. Timişenii, că toate persoanele care călătoresc, trebuie să respecte măsurile preventive comunicate de Ministerul Sănătăţii. Este foarte important ca cei care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome specifice noii gripe să se prezinte imediat la – Spitalul de Boli Infecţioase şi de Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Timişoara, de la Pădurea Verde.

Timşorenii să nu intre în panică !
Regulile pe care timişenii şi timişorenii trebuie să le respecte cu stricteţe, pentru a fi evitată pandemia de gripă de origine porcină şi infectarea populaţiei cu virusul AH1N1 sunt: 1. dacă prezentaţi următoarele simptome – tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius – prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase. 2. evitaţi contactele cu persoanele bolnave. 3. când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. 4. spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. 5. dacă sunteţi bolnav, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi. Evitaţi aglomeraţiile şi  mulţimile. Evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane.

Comentarii

comentarii