Acasă Sănătate Gripa face ravagii: 3 morţi în zona de Vest. Ce îndeamnă Ministerul...

Gripa face ravagii: 3 morţi în zona de Vest. Ce îndeamnă Ministerul Sănătăţii!

DISTRIBUIȚI

Gripa face ravagii, iar oamenii mor pe capete, iar ţara noastră e la un pas de a intra în codul de epidemie. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate alte cinci decese cauzate de virusul gripal, iar două sunt din Caraş Severin. Numărul total al deceselor din acest sezon a ajuns la 45. De asemenea, din 12 februarie, s-au mai înregistrat un caz de deces în Arad şi unul în Bihor.

În Timiş 20.000 de persoane s-au imunizat, dar au fost înregistrate şi 5 cazuri suspecte de gripă.

Toate aceste persoane nu erau vaccinate antigripal. Prin urmare, Ministerul Sănătăţii atenţionează că pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților.

Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție.

De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte în cel mai scurt timp o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați.

În acest moment există stocuri de antivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație.

Ministerul Sănătății recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze  cu medicamentele și produsele necesare preveniri și tratării gripei. „ Având în vedere că s-a reluat activitatea preșcolară și școlară, este necesar ca în grădinițe și scoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea, cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

O altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal este  izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane. Suntem în plin sezon de gripă de aproximativ două săptămâni, dar, conform specialiștilor, încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată.

 

Comentarii

comentarii