Acasă Eveniment Grupare de contrabandă cu ţigări, destructurată de DIICOT Timişoara. Prejudiciul în acest...

Grupare de contrabandă cu ţigări, destructurată de DIICOT Timişoara. Prejudiciul în acest caz este de 475.000 de euro

533
DISTRIBUIȚI

tigari baxuriO grupare din Arad care făcea contrabandă cu ţigări din Orientul Mijlociu, introducând marfa în ţară prin Portul Constanţa, a fost destructurată de procurori ai DIICOT Timişoara şi poliţişti de frontieră, în urma unor percheziţii făcute luni, prejudiciul în acest caz fiind de 475.000 de euro.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), luni dimineaţă, ofiţeri DIICOT din Timişoara şi poliţişti de frontieră au făcut percheziţii la locuinţele a opt persoane din Arad suspectate că se ocupă cu contrabanda de ţigări din Orientul Mijlociu. Procurorii au suspiciunea că începând din anul 2014 membrii grupării au introdus ilegal în ţară, prin Portul Constanţa, ţigări de contrabandă din Orientul Mijlociu, prim metoda “capac”, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal. Conform sursei citate, banii necesari pentru cumpărarea ţigărilor şi pentru formalităţile vamale au fost achitaţi de către iniţiatorii grupului.
Anchetatorii mai spun că există suspiciunea că în 26 august 2014 unul dintre liderii grupării a mers în Dubai, unde a negociat cu sursa de aprovizionare din zonă, convenind livrarea unei cantităţi de aproximativ 400 de baxuri de ţigări, la preţul de 90 de euro baxul. Marfa achiziţionată a fost transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă oale de inox. Cantitatea de ţigări trebuia iniţial să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din Dubai, cre era folosită ca paravan de filiera internaţională şi în alte operaţiuni similare. Firma respectivă a intrat însă în atenţia autorităţilor din Europa ca fiind implicată în traficul ilegal cu ţigări, mai arată sursa citată. În consecinţă, membrii grupării s-au reorientat rapid şi au decis ca baxurile de ţigări să fie expediate printr-o altă societate ”paravan”.
La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră spun că transportul a fost monitorizat pe drumul din Portul Constanţa până în municipiul Arad, unde membrii grupării au decis să depoziteze ţigările de contrabandă, pentru a nu fi depistaţi de autorităţi.
“După depozitare, o grupare de interlopi din Timişoara a identificat depozitul clandestin şi a furat ţigările contrabandiştilor. În data de 14 noiembrie 2014, pe comunicaţia Arad-Timişoara a fost reţinut transportul de ţigări furate de la contrabandişti, fiind confiscate aproximativ 150.000 de pachete de ţigări marca «Marble», în valoare de aproximativ 300.000 de euro”, spun reprezentanţii Poliţiei de Frontieră într-un comunicat de presă transmis luni. Prejudiciul produs bugetului de stat în acest caz este de 2.132.699 lei, adică aproximativ 475.000 de euro. La sediul DIICOT Timişoara urmează să fie duse zece persoane pentru a fi audiate.

Comentarii

comentarii