Acasă Actualitate Grupul de Comunicare Strategică: Eventuale măsuri de relaxare nu sunt avute în...

Grupul de Comunicare Strategică: Eventuale măsuri de relaxare nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare

1216
DISTRIBUIȚI

În ultimul timp, în spațiul public au apărut mai multe propuneri privind măsuri de relaxare a restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Din această cauză, Grupul de Comunicare Strategică a transmis mai multe precizări din care reiese că, cel puțin pentru moment, nu se iau în calcul astfel de măsuri.

GCS își justifică poziție transmițând că măsurile instituite își dovedesc eficiența, că se estimează constant evoluția epidemiei, că propunerile lansate sunt doar niște puncte de vedere personale, care nu reprezintă nicio instituție abilitată, și că, atunci când va fi cazul pentru noi măsuri, vor fi avute în vedere beneficiile aduse cât mai multor cetățeni, fiind consultate inclusiv recomandările Comisiei Europene sau măsurile luate în alte state europene.

Mesajul complet al Grupului de Comunicare Strategică:

„1. Măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare.

2. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară.

3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică în fapt, precum și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.

4. Autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate.

5. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor.

6. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.

7. În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane”.

Comentarii

comentarii