Acasă Economic Grupul italian Marcegaglia a vândut o fabrică din Timiș concurenților polonezi, cu...

Grupul italian Marcegaglia a vândut o fabrică din Timiș concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro

4130
DISTRIBUIȚI

Grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, prezent în România din 2011, și-a vândut o parte din afacerea locală, cea de fabricare și vânzare a panourilor izolatoare din oțel și a foilor ondulatoare pentru acoperișuri și pereți din Timiș, către compania Impro, controlată de oameni de afaceri polonezi, pentru 5,5 milioane de euro, la care se va adăuga 10 eurocenți pentru fiecare metru pătrat de produse contractate deja de clienți și încă nelivrate, scrie profit.ro.

Acordul semnat de cele două companii include și o clauză de neconcurență, prin care Marcegaglia se obligă ca 2 ani să nu vândă panouri sandwich și foi ondulate unor clienți din România sau străinătate. Polonezii vor prelua toți angajații italienilor implicați în această afacere din România.

În primăvara acestui an, Marcegaglia și-a anunțat intenția de a cumpăra cea mai mare oțelărie din Europa, Ilva din Taranto, în alianță cu ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel la nivel mondial, pentru 2,3 miliarde euro. Marcegaglia este prezent în România din 2011 cu producția de panouri izolante și table cutate din oțel, pentru acoperiș și perete, în Timiș și Cluj, având o capacitate de producție anuală de 1 milion metri pătrați. Anul trecut, pe piața locală, compania a avut afaceri de 44,3 milioane lei și o pierdere de 2,8 milioane lei, dar cu un provizion de 2,1 milioane lei, după ce în 2015 a avut profit net de 1,3 milioane lei la afaceri de 54 milioane lei.

Grupul italian, intrat pe piață în 1959, are operațiuni în Germania, Brazilia, Polonia, China și Rusia, o producție anuală de 5,6 milioane tone de oțel și venituri anuale de circa 5 miliarde de euro. La nivel global, grupul are 6.500 de angajați, 24 de oțelării și 60 de birouri de vânzări. Impro, cu acționariat polonez, este pe piața românească din 2009, furnizând țigle metalice și panouri de acoperiș. Anul trecut, cu producția amplasată în parcul tehnologic Tetarom 3 din Jucu (județul Cluj), compania a avut afaceri de 28,3 milioane lei și un profit net de 518.709 lei, dublu față de anul anterior.

Comentarii

comentarii