Acasă Actualitate Grupuri de interese pun la punct un nou jaf de proporţii

Grupuri de interese pun la punct un nou jaf de proporţii

DISTRIBUIȚI

FALT: ceea ce se pregăteşte e o crimă la adresa cetăţeanului !
Sub influenţa puternicilor grupuri mafiote, cu mari interese la nivel înalt, de jecmănire a întregii populaţii care locuieşte în friguroasele blocuri – condominii comuniste din beton, se pregăteşte un jaf de mari proporţii tip FNI, la nivel naţional, chiar în această perioadă. Problema gravă este că acest jaf se va realiza cu legea în mână, aflată în pregătire. Asociaţiile de proprietari-locatari sunt îngrozite că vor fi obligate să plătească bani grei şi inutili pentru a certifica un lucru despre care şi aşa se ştie foarte clar: că blocurile comuniste sunt friguroase şi mari consumatoare de energie. Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) susţine că ceea ce se pregăteşte acum reprezintă o crimă la adresa cetăţeanului.

Este aberant !
 
Sub motivul că Uniunea Europeană cere, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), în cârdăşie cu notarii publici, agenţiile imobiliare, auditorii energetici şi ingineri de instalaţii vrea să îi oblige pe români să nu mai poată vinde niciun apartament, din martie 2010, dacă nu obţin de la auditorii energetici controversatele certificate energetice. FALT susţine că, de fapt, grupurile puternice de interese caută să  ofere obiectul muncii pentru anumite categorii de oameni (auditorii) care să câştige foarte mult şi degeaba. “Nu ar trebui să se pună presiune asupra cetăţenilor. Ce certificat energetic trebuie să mai faci despre un lucru de care se ştie că e prost? Cel mai indicat este ca acest document să se elibereze odată cu reabilitarea termică a condominiului. Marea majoritate a apartamentelor sunt la bloc-condominiu şi au fost construite de către comunişti, în cu totul şi cu totul alte condiţii şi sub alte legi. Ele sunt foarte prost construite. Atâta timp cât se ştie clar că blocurile comuniste sunt friguroase şi nu sunt reabilitate termic, atunci ce rost are ca oamenii să plătească bani grei pentru a obţine un certificat energetic care să constate că, într-adevăr, aceste blocuri sunt friguroase? Certificatele energetice trebuie să fie întocmite numai şi numai după ce este realizată reabilitarea termică şi nu înainte, fiindcă mi se pare aberant. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât mulţi oamenii nici măcar nu au bani cu ce să îşi plătească întreţinerea la bloc şi chiar ce să pună pe masă copiilor. A veni să inventezi obiectul muncii pentru alţii este ca o crimă împotriva cetăţenilor din România”, a declarat Petru Olariu (foto), preşedintele FALT. Un certificat energetic ar costa între 100 –300 euro.

Nu este corect

Lupta pentru obligativitatea obţinerii acestor certificate energetice este cu atât mai acerbă şi mai încărcată de interese, cu cât documentele vor fi utilizate în tranzacţiile imobiliare. Astfel, se urmăreşte forţarea tuturor locatarilor prin lege, de aceea este nevoie de o ordonanţă de urgenţă de amendare a OUG nr. 114/2009 (art.  XV) şi a punerii în aplicare a Legii 372/2005 în condiţii optime. În perioada următoare, se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile. Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel încât să fie eliminate orice neajunsuri, în momentul tranzacţionării clădirilor. Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin: consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat; eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie. Obligativitatea eliberării certificatelor energetice este cu atât mai aberantă cu cât se ştie clar că majoritatea clădirilor vechi comuniste din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D şi au consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă şi iluminat peste 200 kWh/m2an, iar ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2an şi a fost stabilită prin OUG nr. 18/2009. Dar reducerea consumului va fi posibilă numai după ce cutiile din beton vor fi izolate termic. În situaţia în care Guvernul României aprobă ordonanţa propusă de MDRT, certificatul energetic pentru clădiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010. “Nu este corect. Un condominiu ce nu este reabilitat este bolnav, ce rost are să mi se elibereze o hârţoagă care să constate că într-adevăr acesta este bolnav?”, a spus Petru Olariu.

Comentarii

comentarii