Acasă Eveniment Gunoaiele asupresc natura!

Gunoaiele asupresc natura!

473
DISTRIBUIȚI

Şi la Simeria, în Parcul Dendrologic…
Nu trebuie să mergi mult prin Regiunea de Vest pentru a da din nou cu ochii de gunoaie în preajma apelor curgătoare, în preajma copacilor care mai au puţin şi înverzesc şi în preajma diferitelor plante, unele rare. Dacă, săptămâna trecută, am văzut dezastrul de la cădiţele din Băile Herculane, unde gunoiul te întâmpina când vroiai să mergi la vechile şi apreciatele băi termale, acum am avut surpriza să găsim gunoaie care stăteau aruncate ca la ele acasă într-unul din cele mai mari parcuri dendrologice din Europa. Ei bine, da, chiar în Parcul Dendrologic de la Simeria, din judeţul Hunedoara.

Gunoaie într-un loc de vis…

Parcul este unul dintre obiectivele dendrologice de importanţă naţională. Numeroase specii de plante, din diferite părţi de pe glob, au fost cultivate aici. Chiar aici, în acest minunat parc deendrologic, ce se întinde pe o suprafaţă mare. Cum intri şi treci pe primul pod, dai cu ochii, în josul firului de apă, de un morman de gunoaie, pe ambele maluri. Parcul este tare frumos şi odată cu venirea verii va deveni minunat, are o multitudine de specii de plante, copaci şi ce nici nu visezi. Dacă cei care au filmat “Avatar” veneau aici să filmeze, atunci nu mai dădeau bani pe efecte speciale. Totuşi, cum intri în parc, treci pe primul pod şi te opreşti să admiri natura. Cum ţi-ai aruncat ochii, vezi că pe apa curgătoare de sub pod se află maldăre de gunoi, care-ţi provoacă greaţă instantaneu. Şi e păcat să ai un astfel de sentiment, când te afli într-o asemenea minunăţie de loc.

Peste 2.000 de specii de plante

Arboretumul Simeria are 67 de hectare şi peste 2.000 de specii de plante, iar acolo are loc activitate de cercetare ştiinţifică. Un loc deosebit de frumos, unde să te plimbi într-un weekend. Dar totul este stricat de acel gunoi, aruncat tipic româneşte. Oamenii vin acolo pentru a vedea ceva frumos, nicidecum pentru a le fi stricată imaginea şi simţurile de putoarea de gunoi. Când ai văzut prima dată gunoiul, speri din toată inima să nu-l mai întâlneşti şi te uiţi cu inima cât un purice după fiecare copac, colţ de râu, să nu mai apară. Nu dă bine deloc în peisaj, mai ales că peste tot sunt coşuri de gunoi, unde poţi scăpa de resturi sau mizerii. E mai uşor să arunci la coş, în loc să te chinui să asupreşti natura cu indiferenţă. Totuşi, gunoiul există şi dă tare rău în comoara asta de parc. Gunoiul ăla e din alt film… Parcul Dendrologic din Simeria poate lua oricând un Oscar, dar nu într-o coproducţie cu mizeria…

Comentarii

comentarii