Acasă Actualitate “Guvernul ar trebui să trateze patronatul ca pe un partener loial, nu...

“Guvernul ar trebui să trateze patronatul ca pe un partener loial, nu ca pe un adversar !”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Marcel Mihoc, vicepreşedinte al Patronatului Naţional Român-Sucursala Timiş şi preşedinte al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Timiş
Marcel Mihoc
1. De câteva zile, se vorbeşte oficial de recesiune economică în ţara noastră. Este real acest fenomen?

M.M: Cred că nu e bine ca populaţia să intre în panică şi mă refer aici, în primul rând, la oamenii de afaceri, la cei care pot lua decizii în administraţie şi chiar la dumneavoastră, la jurnalişti. Cetăţenii trebuie informaţi corect şi la timp, fără însă a exista exagerări de ordin politic. Este evident că, la nivel mondial, traversăm o situaţia economică dificilă, care are rădăcinile în state puternice de pe glob, însă am convingerea că România poate depăşi acest moment, dacă guvernul, parlamentul, autorităţile locale iau acele decizii menite să relanseze economia. Din păcate, criza afectează aproape toate domeniile importante ale economiei noastre şi blocajul existent la nivel mondial se resimte şi la noi.

2. Ce înseamnă recesiune economică pentru patronii din judeţul Timiş şi din România?

M.M.: Fenomenul se resimte la noi în judeţ, iar acest lucru este evidenţiat şi de rata şomajului, care se apropie de 3% in Timiş, fapt fără precedent în ultimii ani. De asemenea, constatăm un blocaj în privinţa plăţilor, nu se mai respectă termenele, nu mai există în rândurile oamenilor de afaceri o siguranţă atât de mare cum se manifesta în anii trecuţi, la nivelul judeţului nostru. Dar, în Timiş stăm mai bine, comparativ cu alte judeţe, unde perspectivele sunt mai sumbre.

3. Ce măsuri sunt necesare pentru a fi atenuat efectul devastator al recesiunii asupra mediului de afaceri?

Guvernul trebuie să privească cu mai multă atenţie spre oamenii de afaceri şi spre nevoile lor. Nu putem dezvolta o ţară, mai ales în situaţia actuală de criză, dacă mereu patronii sunt sufocaţi de tot soiul de taxe şi impozite şi sunt descurajaţi de o legislaţie în continuă schimbare. Ca să nu mai vorbim de incoerenţa legislativă! Personal, în calitate de vicepreşedinte al Patronatului Naţional Român-Sucursala Timiş, am susţinut, recent, alături de alţi colegi, proiectul privind neimpozitarea indemnizaţiilor pentru şomaj tehnic, acordate de întreprinderi pe o perioada de până la trei luni. Din poziţia de consilier judeţean, voi continua demersurile, începute în mandatul trecut, privind stimularea sectorului privat şi în localităţile din mediul rural, nu numai în zonele urbane. Există un potenţial mare în zona rurală şi acesta nu este valorificat suficient.

4. În acestă ecuaţie intră doi pioni: 1. patronul 2. angajatul. Este clar că amândoi suferă în această criză economică. Primul, că pierde în afaceri şi riscă să dea faliment, iar al doilea, că ajunge şomer şi nu-şi va mai putea întreţine familia. Cine credeţi că trebuie ajutat mai întâi de către guvern?

M.M. Guvernul trebuie să colaboreze mai strâns cu oamenii de afaceri, trebuie să susţină dezvoltarea IMM-urilor şi să asigure un cadru legal menit să dezvolte sectorul privat. Dacă se va întâmpla asta, atunci patronii nu vor  falimenta, iar angajaţii vor avea siguranţa zilei de mâine. Altfel, nu se poate. Guvernul ar trebui să trateze patronatul ca pe un partener loial, nu ca pe un adversar, aşa cum se întâmplă uneori, din păcate. Să nu uităm că în toate statele puternice, guvernul are o relaţie directă de colaborare cu oamenii de afaceri, pe care îi susţine şi îi sprijină.

5. În judeţul Timiş, în 2008, la această oră, rata şomajului era 1,5%. După un an, în luna mai 2009, a crescut la aproape 3% cu un număr de peste 10.000 de şomeri. La nivel naţional, şomajul a depăşit 5%.
Ce credeţi că se va întâmpla în continuare?

M.M. În prezent, se înregistrează o creştere îngrijorătoare a şomajului, aşa cum spuneam atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional. Probabil că, pe termen scurt, e greu să depăşim problema respectivă. Tocmai din acest motiv este necesar ca statul şi reprezentanţii sectorului privat să conlucreze eficient pentru a găsi soluţiile necesare ieşirii din criză. Sunt domenii cu potenţial mare, cum e agricultura, turismul şi altele, unde pot activa cetăţenii care au rămas fără locuri de muncă. E nevoie, însă, ca firmele care dezvoltă afaceri în aceste sectoare de activitate să fie susţinute, printr-o legislaţie adecvată.

6. Cât credeţi că va dura acestă criză economică şi cât de devastatoare va fi asupra societăţii şi economiei româneşti?

M.M. Nu putem ştii exact cât va dura criza economică în acest moment şi nici care vor fi efectele, pe termen mediu şi lung. Eu rămân, însă, un optimist moderat şi am încredere că, dacă vom da dovadă de solidaritate şi coerenţă, vom reuşi, împreună, să traversăm criza economică. Nu trebuie să uităm, nicio clipă, însă,  de cetăţenii care se află în situaţii cu adevărat delicate, ca urmare a crizei. Mai mult ca oricând, acum trebuie să intervenim punctual pentru sprijinirea familiilor nevoiaşe, pentru că acestea sunt cele mai afectate de recesiune.

Comentarii

comentarii