Acasă Actualitate Guvernul României învins la CEDO de o familie din Timișoara, pe legile...

Guvernul României învins la CEDO de o familie din Timișoara, pe legile proprietății

DISTRIBUIȚI

În timp ce băieții deștepți reușesc prin corupție, pile și relații să obțină drepturi de proprietate inventate și să cumpere chiar sate întregi, o familie din Timișoara a reușit să intre în drepturile legale, după aproape 15 ani de la prima notificare, chemând Guvernul Românie la judecata Curții Europene a Drepturilor Omului.

Fiindcă procesul, privind restituirea proprietății, a fost tergiversat timp de cinci ani, în loc de maxim 1 an și 6 luni, familia Itineanț din Timișoara a pârât Guvernul României la CEDO și a cerut despăgubiri morale. „În urmă cu trei săptămâni am primit de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului o adresă prin care eram înștiințat că a fost admisă cererea clienților mei – Itineanț contra România – pe baza Legii 165 pe 2013, conform uzanțelor Convenției Europene a Drepturilor Omului. M-a învederat dacă sunt de acord cu plata de către Guvernului României către clienții mei a daunelor morale de 1.200 euro despăgubire”, a declarat avocatul Alin Socol, din cadrul Baroului Timiș, miercuri 23 mai 2018.

De asemenea, CEDO a trimis adresă și către Guvernul României pentru a-l chestiona dacă este de acord cu această plată cu titlu de despăgubire, pentru a nu se ajunge la judecată la marea cameră a CEDO, fiindcă e mai bine ca litigiul să se stingă amiabil. Familia de timișoreni în cauză nu a fost de acord cu plata a 1.200 euro și a decis continuarea judecării cu Guvernul României.

Trebuie să amintim că ANRP a fost chemată în judecată în urmă cu cinci ani, pentru restituirea proprietăților familiei Itineanț dar intanțele de judecată au tergiversat finalizarea procesului timp de patru ani și nouă luni, până au dat o hotărâre definitivă. De aceea CEDO a constatat că acțiunea cetățenilor din Timișoara la Curtea Europeană este justificată privind încălcarea termenului rezonabil, conform articolului 6 din Convenția CEDO. Așadar a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, privind soluționarea într-un termen rezonabil a cauzei. “Noi am trimis răspuns la Curtea Europeană că nu suntem de acord cu despăgubirea de 1.200 euro. Plata pentru tergiversarea procesului trebuie să fie mai mare”, a spus Socol.

La rândul lui Guvernul României a trimis adresă către CEDO prin care arată că este de acord cu această despăgubire de 1.200 euro, în scopul închiderii litigiului. În urmă cu o săptămână avocatul a primit o altă adresă de la CEDO prin care era chestionat dacă revine la poziția procesuală în condițiile în care Guvernul României consideră că este de acord să plătească despăgubirea.

Avocatul trebuie să dea un răspuns până la 1 iunie 2018.

Pentru ca situația să devină și mai penibilă, marți 22 mai, Socol a primit o altă adresă de la CEDO prin care îi trimite poziția Guvernului României, dar se strecoară o gravă eroare în cadrul adresei guvernului către CEDO. Astfel, suma de 1.200 euro a fost transformată într-o sumă mult mai mică de 1.080 euro.

“Dacă nu suntem de acord cu 1.200 euro despăgubire morală, nu suntem de acord nici cu 1080 euro. De aceea voi cere să ne judece CEDO pe speță, iar CEDO ne va da dreptate în condițiile în care ne-adeclarat admisibilă cererea. Rămâne de văzut ce despăgubire ne va plăti Guvernul României. Așadar aici ne judecăm numai pentru daunele morale, fiindcă statul român nu mi-a dat o soluție într-un termen rezonabil, conform legii. Nu mi se pare corect ca o lege care a apărut în 2001, modificată prin Legea 165 din 2013, să mă ducă în timp, din momentul notificării clienților, încă 10 -15 ani. Statul român trebuia să îmi dea o soluție definitivă într-un an și jumătate. Oamenii nu au putut să își execute titlurile de plată datorită nenumăratelor ordonanțe date de fiecare guvern care s-a perindat la cârma țării. Un caz asemănător de revoltător a fost cu alte două cliente din Timișoara: C. Ileana și J. Valeria. Asta s-a întâmplat după ce am executat statul pe sumele actualizate și ni s-a cerut să înapoiem banii dintre suma actualizată și suma stabilită inițial ca și creanță, să returnăm suma, care era de 2.000 lei. Așadar, noi am câștigat în instanță la Judecătoria Sector I București. Instanța a decis că cele doamne din Timișoara nu datorează nimic statului, în condițiile în care această sumă actualizată este legal obținută, datorită refuzului statului de a plăti creanța la timp”, a explicat Socol.

Comentarii

comentarii