Acasă Eveniment Gyula – ţinta timişorenilor în weekend

Gyula – ţinta timişorenilor în weekend

DISTRIBUIȚI

Şi dacă stai cu ochii închişi, îţi dai seama că ai trecut graniţa. Autovehiculul nu mai are caracteristici de vapor, adică nu se mai leagănă pe drumurile vălurite ale patriei. Ei bine, când nu mai simţi legănatul, atunci e sigur că ai ajuns în Ungaria. Da, exact acolo unde mulţi timişoreni se duc la sfârşit de săptămână, pentru a se relaxa pe ştrandurile vecinilor de graniţă. Mulţi aleg, pentru o zi de sfârşit de săptămână, localitatea Gyula. Locul e aproape lipit de graniţă. Dacă pleci din Timişoara, o iei prin Arad şi treci graniţa pe la Vărşand, nici nu apuci să-ţi bagi buletinul înapoi în portofel că ai ajuns la Gyula. Încă dinainte de intrarea în localitate, te întâmpină plăcuţe care îţi arată drumul spre complexul termal şi distanţa pe care o ai de parcurs până acolo. Nu ai cum să dai greş. Plăcuţele sunt chiar în locurile unde ajungi să te întrebi: „Şi eu, acum, pe unde o iau?”. Din fericire, nu ajungi să-ţi pui această întrebare.

120 de kilometri şi un pic
Din Timişoara până la graniţă la Vărşand sunt 120 de kilometri, aşa scrie pe plăcuţă. Pe drum e plin de timişoreni care se îndreaptă spre complexul termal din Gyula. Vin şi din alte judeţe oameni, dar mulţi sunt din Arad şi Timişoara.
Cu 2.000 de forinţi intri în complexul termal de la Gyula şi beneficiezi de tot ce-ţi poate oferi acesta, fără a mai plăti ceva în plus. Parcarea din faţa ştrandului este una cu plată – 700 de forinţi costă până la ora 18 – ora locală. Complexul termal din Gyula e plin de bazine, care mai de care. Apa e termală, iar temperatura diferă de la un bazin la altul. Spre exemplu, apa din bazinul olimpic (da, este şi din acela), e mai rece decât acea apă de culoarea fierului, care e pentru relaxare.

Masaj cu jetul de apă
Sunt bazine interioare şi bazine care au continuitate din interiorul clădirii spre exterior. Peste tot sunt jeturi de apă în bazine, care prin forţa apei, care ţâşneşte din acele ţevi, face un masaj excelent. Tobogane, mai mici, mai mari şi chiar un bazin cu… valuri.
Ei da, din când în când, la diferenţă de câteva minute, un om sună clopoţelul de la acel bazin – ceea ce înseamnă că, în curând, vor începe valurile în acel loc.
Pentru ceva timp, ai parte acolo de valuri, de zici că eşti la mare. Atâta doar că apa nu e sărată.  Locul este plin de iarbă verde, unde îţi poţi întinde prosopul şi terase unde te poţi răcori la un suc sau chiar mânca ceva: de la gulaşul unguresc până la hamburger. Preţurile sunt unele decente, deci accesibile. Sunt de toate, chiar şi diferite magazine, ce vând de la şlapi până la prosoape, lucruri necesare în astfel de situaţii.

Pe orice timp, în orice anotimp
Nu prea contează cum e vremea afară, deoarece sunt şi multe bazine acoperite. Iar dacă pleci pe ploaie de pe malul Begăi, ai şansa ca ori să se însenineze, ori să stai în bazinele dinăuntru. Oricum, ziua nu e una pierdută. Te poţi simţi bine atât înăuntru, cât şi afară.
În plus, sunt unele bazine afară, în care poţi sta şi pe o vreme mai răcoroasă şi ploioasă, apa e destul de caldă… O zi se umple imediat dacă ajungi la Gyula, ai ce face în acel spaţiu mare. Când ieşi afară din ştrand, dai cu ochii de o cetate care poate fi admirată şi un părculeţ pe lângă.
La sfârşitul zilei, urci în maşină şi mergi lin până la vamă, oricum, într-o clipă ajungi… Treci graniţa şi… încep valurile…

Comentarii

comentarii