Acasă Actualitate Hackerii au intrat ”printr-un scanner” în infrastructura digitală a Primăriei Timișoara

Hackerii au intrat ”printr-un scanner” în infrastructura digitală a Primăriei Timișoara

DISTRIBUIȚI

Accesul hackerilor care au lansat atacul de tip ransomware asupra infrastructurii IT a Primăriei Timișoara s-a efectuat printr-un scanner și un calculator neprotejate, pe care erau stocate imaginile produse pe scaner, spune primarul Dominic Fritz, la Radio Timișoara. Mai mult, doar 0,3% din datele primăriei ar fi fost accesate, mai susține acesta.

Un scanner și un calculator neprotejat sunt vinovații pentru atacul de tip ransommware, iar cantitatea de date accesate este infimă, a mai asigurat primarul.

„Ce pot să vă spun că sub 0,3% din datele primăriei au fost accesate. Marea majoritate a acestor date sunt, de fapt, date publice. De pe un scaner, au scanat anumite documente și au fost salvate iarăși pe un calculator neprotejat”, a declarat Fritz la Radio Timișoara.

Fritz a mai susținu că datele importante ale celor care și le-au salvat pe portalul unic nu ar fi fost accesibile hackerilor, acestea fiind stocate în cloud, ne mai spune primarul

”Toate datele, de exemplu, din portalul unic, unde peste 70.000 de timișoreni au un cont, sunt pe un cloud separat, nu sunt pe serverele primăriei și sunt foarte bine protejate. Și bineînțeles că nu doar noi, ci toate instituțiile publice, inclusiv cu ajutorul DNSC, am tras niște concluzii foarte relevante. Digitalizare a administrației trebuie să meargă înainte”, spune Dominic Fritz, conform aceleiași surse.

Marți, 27 august 2024, Primăria Timișoara anunța că „serviciile pentru public ale Primăriei Timișoara sunt funcționale, după atacul cibernetic de tip ransomware asupra serverelor”, iar „resetarea sistemului intern de către specialiștii municipalității și experții în securitate cibernetică din cadrul DNSC are loc treptat”, în timp ce „DNSC continuă și investigația privind atacul cibernetic”.

La o săptămână după ce hackerii au atacat serverele Primăriei Timișoara date personale furate de hackeri de la Primăria Timișoara sunt scoase la vânzare pe Telegram.

”Oferta” hackerilor a cuprins chiar date personale ale timișorenilor, Cărți de identitate și documente personale, date despre care primarul susține că nu au fost furate.

Atacul cibernetic de la Primăria Timișoara a avut loc la doar câteva luni după ce Primăria Timișoara anunța, într-un eveniment de amploare organizat de municipalitate, că este „prima primărie digitală din România”.

Comentarii

comentarii